Muftija dr. Dudić: „Svi koji žele vraćanje jedinstva su dobronamjerni ukoliko to čine kroz sistem Islamske zajednice“

muftija dudic - mesihatPredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić dao je intervju za turske novine „Ege & Adriatik Siyaset Kulubu“, u kojem se između ostaloga kaže:

– Islamska zajednica je napadnuta 2007. godine, kada je grupa imama pokušala izvršiti puč, potpomognuta je od tadašnje Vlade Republike Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom uz podršku Sulejmana Ugljanina. Skoro devet godina je prošlo od tada, a Islamska zajednica i njeni vitalni organi danas uopće nisu ugroženi, već iz godine u godinu doživljava svoj napredak u organizacionom, kadrovskom, finansijskom i svakom drugom pogledu, što znači da planirani pokušaj puča nije dao svoje očekivane efekte.

Paravjerska tvorevina nastala u suprotnosti normativnim aktima Islamske zajednice, a formirana u kafani, ne može se smatrati „drugom islamskom zajednicom“ niti partnerom za razgovore. Kontinuitet njihovog kršenja šerijatskih propisa, normativnih akata Islamske zajednice i Ustava Republike Srbije ogleda se i u nedavnom ponovnom nelegalnom dovođenju takozvanog „reisu-l-uleme“ na čelo pomenute tvorevine nakon sukoba unutar ove grupacije.

Da podsjetimo, u Turskoj se nedavno desio neuspjeli puč koji je silom ugušen, baš kako i dolikuje, jer su napadnuti legalno izabrani organi. Mi to najbolje razumijemo, ali u cilju vraćanja jedinstva Islamske zajednice riješili smo dati mogućnost onima koji su se odlučili na korak izdaje da se vrate u svoje redove. Mi i danas šaljemo tu poruku i poziv. Zalutali su, napravili zajednicu dirar – zajednicu na nezdravim temeljima, ali vrata povratka su im otvorena bez uslovljavanja.

Svakako, razgovori sa onima koji nemaju legitimitet ne dolaze u obzir. Naša Islamska zajednica je zajednica kontinuiteta sa legalno izabranim predstavnicima, a svi koji žele pomoći vraćanju jedinstva muslimana neka znaju da su dobronamjerni ukoliko to čine kroz sistem Islamske zajednice, tj. Mešihat sa sjedištem u Novom Pazaru.

Braća iz Turske su dobrodošla da pomognu, ali da to čine isključivo na pravoj adresi. Svaki drugi pokušaj, pa makar on bio i od strane Dijaneta, smatrat ćemo nedobronamjernim i neiskrenim. Nikome ne zatvaramo vrata, ali i ne dozvoljavamo ikome da uređuje našu kuću. Mi smo dovoljno sposobni i snažni da rješavamo svoje probleme.

U tom smislu, ubrzo ću predložiti Mešihatu, kao i reisu-l-ulemi Kavazoviću, plan za vraćanje jedinstva Islamske zajednice. Nekadašnje imame koji su ponijeli bajrak fitne, pokušali izvršiti puč, napravili podjele među muslimanima pozivam da se vrate u legalnu, legitimnu i tradicionalnu Islamsku zajednicu, a one koji paravjersku tvorevinu smatraju „zajednicom“ doživljavat ćemo kao neprijatelje islama i muslimana na ovim prostorima.