Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji


img_6256Danas je Dan Arefata gdje se na jednome mjestu nalazi nekoliko miliona muslimana iz čitavog svijeta, različitih rasa, nacija i uzrasta, a sve sa željom da se približe svome Stvoritelju Allahu dž.š. Sa njima su i hadžije sa naših prostora.

Sutra je prvi dan Kurban bajrama kada muslimani širom svijeta čine ibadet klanja kurbana. Kurban je zamjena za ljudsku krv, a tim činom se oslobađamo oholosti, mržnje, nasilja i sebičnosti.

Kurban je poziv da budemo spremni na žrtvu za druge kako bi svi živjeli u miru, a mir – selam danas nam je potrebniji nego ikada, kako bismo živjeli u sigurnosti od jezika mržnje i od nasilničkih ruku, jer pravi musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi.

Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo šta je sa našim roditeljima, djecom, komšijama i muftačnima, jer ono što čovjek želi sebi treba i drugima da želi.

Neka nas ovaj Bajram podsjeća da na ovom svijetu nismo sami već da dijelimo sudbinu sa drugima različitih vjera, nacija i kultura. Problemi su nam slični i zato nam je potrebno jedinstvo različitosti koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv zajedničkih problema.

U tom smislu, svima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić