Obraćanje predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud-ef. Dudića na Savjetovanju o izborima u Islamskoj zajednici

img_6737Uvaženi prisutni, koristim priliku da Vam zaželim dobrodošlicu i uputim Vam najiskrenije selame. Počašćen sam da danas zajedno sa Vama prisustvujem ovom savjetovanju posvećenom izborima u Islamskoj zajednici.

„Allah vam naređuje da odgovorne funkcije dajete onima koji su zaslužni.“
„Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine. Zato im opraštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se sa njima. A kad se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.“
Danas su ovdje prisutni najodgovorniji ljudi u Zajednici, te vam se najljepše zahvaljujem, jer vaše prisustvo nam ulijeva nadu da ozbiljno shvatate povjereni emanet kojeg skupa nosimo.
Ovo je idealna prilika kada se trebamo dobro pripremiti za nastupajuće izbore.
Izbori koji se organiziraju u Islamskoj zajednici od strane Mešihata, jedinog legalnog organa muslimana u ovoj državi, potvrda je šerijatskog legitimiteta i tumačenja islama.
Emanet koji nosimo nimalo nije lahak. Pejgamber a.s. nam poručuje:
„Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado; imam je pastir u svom džematu i bit će odgovoran za svoje stado.“
Na nama je da emanet islama prenosimo kako to i dolikuje.
Svjestan sam da živimo u teškim vremenima, da smo suočeni sa podjelama koje su nam nametnute agresijom na Islamsku zajednicu, koja i dalje traje. Ali želim da znate da svako ima svoju sudbinu, a i ovo iskušenje je naša generacijska sudbina, te nam valja znati da će historija pisati kako smo se postavili. Devet je godina kroz koje prolazimo i tešku borbu vodimo. Neki su se umorili, neki poklekli, ali hvala Bogu, znam da je apsolutna većina ustrajna u očuvanju Islamske zajednice.
Neka Vas Allah dž.š. nagradi.
Naš emanet jeste Islamska zajednica, te je zato naša odgovornost u značajnoj mjeri veća od onih koji to čine u zajednicama u okruženju. Uvjeren sam da ćemo moći na najbolji način odgovoriti zahtjevima koji su pred nas postavljeni. Ovo je prilika da na ovim izborima, prvog dana prvog mjeseca Muharrema 1438. godine preispitamo svoj odnos prema radu u mektebu, Medresi, Islamskom fakultetu, našim džematima i džamijama, našim obdaništima. Da preispitamo svoj odnos prema namazu i svakako prema Stvoritelju, Allahu dž.š. Mi gradimo zajednicu koja će osigurati naš opstanak na ovim prostorima, jer bez stabilne Islamske zajednice nema opstanka na ovim prostorima. Zbog ozbiljnosti zajednice koju imamo, suočavamo se sa ovim poteškoćama.
Ne smijemo dozvoliti da se razbolimo od bolesti zvana “bolest uleme”.
Podsjećam Vas na riječi Poslanika a.s. koji kaže: “Primjer onoga ko podučava druge, a zaboravlja sebe, liči na svjetiljku koja drugima osvjetljava, a sebe sagorijeva.” Od uleme se puno očekuje da se ne bi desilo: što veća diploma, to nesposobiji imam, daija i borac. Od nas se očekuje da čuvamo hududullah – Allahove granice i da čuvamo granice naše zajednice zajedno s narodom. Naš narod je naša obaveza i zato živite sa njima i razgovarajte na najljepši način. Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov poslanik Muhammed a.s. jedne prilike upitao svoje ashabe: „Kako ćete se ponašati kada vam se žene odaju bludu, a omladina vam ogrezne u grijehu?!“
„A zar može doći takvo vrijeme, o Allahov Poslaniče“ – upitaše oni, a Poslanik a.s. reče: „Može i gore od toga.“
„A zar može biti i gore od toga“ – upitaše ponovo. „Može. Onda kada ne budete naređivali dobro i ne budete zabranjivali zlo“ – reče Allahov Poslanik a.s.
„A zar može doći takvo vrijeme“ – upitaše ashabi ponovo.
„Može i gore od toga. Onda kada dobro budete smatrali zlim, a zlo dobrim.“
„A zar može doći takvo vrijeme, o Allahov poslaniče“ – po treći put upitaše ashabi.
„Može i gore“ – odgovori Poslanik a.s.
„A zar može biti gore o Allahov poslaniče“ – čudeći se upitaše ashabi.
„Može. Kada budete naređivali zlo, a zabranjivali dobro“ – odgovori Poslanik a.s.
Trajna obaveza je naređivati dobro, a odvraćati od zla. To je naša misija, uloga i zadaća. To ne smijemo nikada smetnuti s uma. Dozvolite mi da još jednom izrazim radost ovim današnjim danom, svjesni naše uloge: “Ulema su nasljednici Božijih poslanika.”
Završavam sa riječima Allaha dž.š.: „I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati; oni će šta žele postići.“