Održano Prvo takmičenje u hifzu posljednjeg džuza Kur'ana

U subotu 18.02.2017. godine u Sarajevu je držano Prvo takmičenje u hifzu 30. džuza Kur'an-i-Kerima u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a u saradnji sa Kulturnim centrom „Kralj Fahd“, Svjetskom organizacijom muslimanske omladine (NEDWE) i Fondacijom ”Hifz Časnog Kur'ana”.

Učešće u takmičenju uzeli su 21 dječak i djevojčica do 15 godina starosti sa područja Islamske zajednice  i dijaspore, koji su predstavljali svoja muftijstva i mešihate. Učenje je ocjenjivala komisija renomiranih hafiza i učača Kur'ana u sastavu: kurra hafiz Dževad Šošić – predsjednik Komisije, mr. hfz. Mensur Malkić i kurra hafiz Sadik Ammar (Ebu Humejd).

Na početku prisutnima se obratio dr. Muhammed Alu Šejh, direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“, poželjevši takmičarima puno uspjeha.

Takmičenje je otvorio mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, koji se zahvalio na nesebičnoj podršci Kulturnom centru „Kralj Fahd“ i Fondaciji za hifz. U planu je da se svake godine održava takmičenje ili smotra hafiza 30. džuza Kur'ana, s tim da Uprava planira sniženje starosne granice za učesnike sa 15 na 9 godina.

Muftijstvo sandžačko su predstavljali polaznici Škole Kur'ana Časnog Emin Bećirović i Eldin Hasanović.

Svi takmičari su dobili priznanja i novčane nagrade, dok je troje najuspješnijih dodatno nagrađeno.

Priznanja trojici pobjednika uručili su reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović i direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ dr. Muhammed Alu Šejh.

Prvo mjesto osvojio je Bilal Hamidović iz Sarajeva (Muftijstvo sarajevsko), a drugo mjesto su podijelili sa istim brojem osvojenih bodova Muhammed Čirak iz Tuzle (Muftijstvo tuzlansko) i Jasir Pezić iz Sarajeva (Škola Kur'ana džamije Kralj Fahd).

Škola Kur'ana Časnog