Stanje naroda

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže: “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe.” (Er-Raad, 11)

Poštovana braćo, bezbroj puta smo čuli ovaj ajet, često ga i citiramo, ali vrlo malo radimo na tome da počnemo mijenjati naše stanje. Zapravo, naš pasivni odnos spram ovoga u neku ruku utiče da se stanje mijenja, ali nagore.

Šta to treba da se dogodi, pa da se trgnemo iz ovog nemara.

Pogledajmo oko sebe, skoro sve se izokrenulo. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; više diploma, ali manje znanja; više stručnjaka, a još više problema. Sve više ljekara, a sve više bolesnih. Sve je više uleme, a sve se manje ona poštuje. Uvećali smo naš imetak, ali smo umanjili naše vrijednosti. Previše pričamo, premalo volimo, prečesto mrzimo. Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Naučili smo da žurimo, ali ne i da čekamo. Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni Allahu na tome. Zovemo se muslimanima, a ne klanjamo. Tvrdimo da smo sljedbenici Muhammeda a.s., a slijedimo svoju strast. Jedno govorimo, drugo radimo, a treće mislimo. Umjesto u srcu i djelu, Kur'an nam je u vitrini.

U ovom našem gradu brojčano sve je više muslimana, a sve manje islama. Pogledajte naše sestre i kćerke uvečer po gradu. Kako se temperatura kreće iznad nule tako su suknje sve kraće. Šta će biti na +30? Da Allah sačuva. Ta treba sutra nekom da bude supruga i majka. Nekada su se budući supružnici jedva poznavali ili poznavali nekoliko dana, ali im je brak trajao dugo godina, sve do smrti. Danas se poznaju i zabavljaju dugo godina, a brak im traje nekoliko dana. Omladina nam se kocka umjesto da radi. Da bi osjetila neku vrstu sreće u životu mora da se drogira. Ako ne dobije na sportskoj prognozi, jer ne umije da zaradi, mora da krade, još ako mu zafali za drogu ne preza ni od čega, pa ni od toga da krade u džamijama. Kakav je naš hal možda najbolje opisuje situacija da se ukrade zbirka hadisa iz džamije kako bi se kupila droga.

A šta mi radimo povodom svega ovoga? Ništa, nijemo posmatramo, nerijetko se i ponosimo kako nam, recimo, dijete zna psovati, kako nam supruga prati posljednju modu, kako nam sinovi i kćerke uz naš blagoslov odlaze skoro svaku noć u blud i nemoral, doduše poštujući vremenski rok, pa se vrate do 12, kao da se blud ne može učiniti za nekoliko minuta, a ne sati. Sve to pravdamo riječima: „Ma hajde, sa ostalim svijetom, mladi su, samo jednom se živi…“

Kad ćemo braćo da se trgnemo i počnemo da mijenjamo ove stvari. Ako čekamo na nekog drugog vjerujte načekat ćemo se. Mi moramo da zavrnemo rukave i počnemo čistiti prvo vlastiti nered. Ne nekog drugog, već prvo sebe. Ako prljavi pokušamo očistiti nekog drugog, samo ćemo ga još više isprljati našom prljavštinom. To se kod nas, draga braćo, dešava. Taj ciklus gdje svako želi očistiti drugoga, a ne vidi da je sam prljav.

Hajmo braćo sada ovdje, na ovom mubarek mjestu, u ovom mubarek času, presjeći sve ovo i riješiti da očistimo sami sebe. Iskreno se pokajmo Allahu dž.š. za grijehe koje smo učinili prema Njemu, sa tvrdom odlučnošću da se više nikada ne vratimo na njih. Riješimo braćo da ostavimo tuđe mahane, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi i sve ono što narušava međuljudske odnose. Hajmo odmah poslije džume da se izmirimo sa onima sa kojim ne govorimo, da halalimo jedni drugima, da očistimo naše srce od mržnje i zavisti i takvi čisti se vratimo svojoj porodici gdje nas čeka veliko pospremanje. Kao kada hoćemo da krečimo. Nije dovoljno samo usisati sobu, mora se svaka stvar pomjeriti s mjesta, očistiti i vratiti gdje treba. Samom čovjeku to ide dosta teško i zato mu treba pomoć prevashodno supruge. Zato je ona prioritet.

Ako ne znaš kako ćeš, evo ti jedan prijedlog. Upitaj je da li vjeruje u Allaha i da li sebe smatra muslimankom. Ako odgovori potvrdno, a hoće, povedi je pored ogledala i pokaži joj na telefonu sliku kako treba da izgleda muslimanka. Neka uoči razliku koja je očigledna. Ako još nije spremna da se pokrije rad Allahovog hatara, neka to učini tebi za ljubav. Objasni joj da od danas okrećete novi list u vašim životima, pa ako vam se ne svidi rezultat slobodno se vratite na prethodni. Predoči joj sve ono što ne radi, a što bi trebala da radi, kao i ono što radi, a što ne bi trebala da radi kao muslimanka. Počni od namaza, Kur'ana, lijepog odnosa prema svekru i svekrvi, pa do stvari koje treba da izbaci iz navike poput ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, besposličarenja uz TV serije i sve ono što si kod sebe prvo popravio i odstranio. Ali upamti, rezultat će zavisiti od toga koliko budeš prvo sebe očistio.

Tek kada naš brak, koji je osnova zdrave porodice, a samim tim i zajednice, dovedemo u okvire Allahove vjere možemo očekivati da djecu izvedemo na pravi put. Odgoj i obrazovanje djece je danas postala prava umjetnost. Rode se sa fakultetom, svo znanje koje smo mi sticali godinama imaju na jedan klik. U njihovim očima smo mi zaostali, ne znamo ništa, pregazilo nas vrijeme i sl. Zato tu moramo biti veoma strpljivi i pažljivi. Za one mlađe je dovoljno da svojim primjerom pokažemo kuda treba koračati, ali ako smo to propustili, sa odraslima je puno teže.

Moramo naći načina da ih odvratimo od tog „izlaska u grad“ jer to je rak rana svake porodice i našeg društva u opće. Podsjećamo ih, ukoliko izlaze u grad da bi pronašli budućeg bračnog druga, da ga traže na pogrešnom mjestu. Tamo ne mogu naći čednu djevojku ili momka, dobrog muslimana ili muslimanku, dobru hanumu i buduću majku svoje djece. Jednostavno, takvih tamo nema, oni su na jaciji namazu, na sijela i predavanja koja se organizuju svako veče u određenim džamijama, na halkama Kur'ana ili u okrilju svoje porodice. U krajnjem slučaju, odgovorni ste za njih i možete im zabraniti takve izlaske dok su pod vašim krovom.

Nemoj da se obazirete na druge, „savremene“, jer oni vam neće biti ni od kakve pomoći kada budete stajali pred Gospodara i račun polagali. Vidite kuda taj savremeni svijet ide, ko je na čelu tog najsavremenijeg naroda, gdje Nobelovu nagradu za mir dobijaju oni koji su pobili na hiljade nedužnih, gdje je normalno sve ono što je nenormalno, a nenormalno sve ono što je po prirodi Allah stvorio normalno. Pustite hatar drugih i gledajte samo Allahov hatar. Dok su tako muslimani radili bili su najnaprednija i najsavremenija civilizacija i društvo.

Nažalost, trenutno smo daleko od toga, ali ako počnemo već danas da mijenjamo sebe i naše porodice možemo još za vrijeme našega života vidjeti plodove tog truda.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da u ovom mubarek času spusti milost na sve nas. Da nam podari volje i snage da od ovog časa krenemo na put mijenjanja samog sebe, svoje porodice i zajednice u kojoj živimo. Da nas uputi na pravi put i sastavi u Džennetu. Amin!

Glas islama 281, strana 11, Rubrika: HUTBA, Autor: Ifet-ef. Aličković