RAD NA POLJU ISLAMA DONOSI SMIRAJ

 

  Aktivnosti udruženja žena Merjem u Tutinu

 Udruženje žena Merjem – Tutin od 21. maja 2016. godine imalo je prvu tribinu nakon reaktiviranja. Od tada svake subote se održavaju predavanja nakon jacije namaza. Predavači su profesorice: Havla Omar Džanko, Enisa Sokolović, Ajsela Mecinović Ćosović, Alena Islamović Grahovac, Selma Džemić i Remka Džemić. Ova predavanja su posjećena, što nas posebno raduje. Naravno, pored heftičnih predavanja,  udruženje ima i ostale aktivnosti, poput mjesečnog prikupljanja sredstava za one kojima je pomoć potrebna, kreativne radionice te kviza znanja koji se održava svakog četvrtka.

 

Imali smo intervju sa Elzom Softić, inače aktivnom članicom našeg udruženja. Elza je puno puta pobijedila u kvizovima, pa smo željeli prenijeti njene utiske i mišljenje o samom udruženju.

 

Šta za Vas predstavlja Udruženje žena Merjem?

Udruženje žena Merjem je spoj humanosti, divnog druženja, prijatnih tema i sticanja veoma korisnog znanja. Obuhvata sve ono što može da ispuni slobodno vrijeme, a da je korisno. Jako sam sretna i zahvalna Allahu što ovo udruženje postoji  i što sam član tako divne zajednice. Mnogo mi znači što na ovaj način mogu da koristim svom društvu, a Udruženje mi je upravo to pružilo.

 

Šta mislite, koliko je bitno da se jedno društvo poziva na dobro u vremenu u kom hara zlo?

Naravno  da je jako bitno. Islam nas, svakako, podstiče na činjenje dobra, a to je naročito važno za vrijeme u kojem živimo. Trebamo biti uzor svim ljudima, kako bi u našim životima vladali mir i ljubav, umjesto nepravde i zla. Činjenje dobra i svaki trud na polju islama mogu donijeti samo smiraj i zadovoljstvo duši, a s druge strane, svako naše dobro djelo nekome mnogo znači. I lijepa riječ je dovoljna, i koristan savjet… Na svaki mogući način dužni smo pomoći nekome i time pokazati svoju jedinstvenu vjeru.

 

Kako Vam se sviđaju aktivnosti Udruženja?

Smatram da je svaka aktivnost koja može da pomogne društvu veoma važna. Udruženje se bori da na svaki način nauči, doprinese, pokaže nešto u najljepšem obliku. Svaka aktivnost se dugo i precizno organizuje i, naravno, uvijek bude uspješno odrađena. Zadovoljna sam svakom idejom Udruženja. Posebno mi se sviđa heftični kviz znanja.

 

Budući da ste jedna od najčešćih pobjednica kviza, kakvo je Vaše iskustvo?

Kada nešto želite naučiti, treba vam još samo malo podrške. Meni lično, to je bio kviz. Pored stečenog znanja, što je jako važno za mene, više puta sam dobijala i knjigu. Onda, naravno, imam više volje za učenje, jer pored nagrade kod Uzvišenog Allaha, imamo nagradu i na dunjaluku. Naposljetku, nije bitno ko pobijedi, već koliko se nauči od četvrtka do četvrtka, jer svaki trud se isplati. Divno je učestvovati i družiti se sa sestrama iz Udruženja. Svakog četvrtka eto nas sve zajedno na istom mjestu.

 

Mislite li da se na taj način može prilično steći znanje?

Naravno da može. Kao što rekoh, potrebno je samo volje i podrške. Svaka od nas će se potruditi da nauči što više u toku nedjelje, jer i samo iščekivanje kviza nas podstiče na to. Uvijek je zanimljivije u društvu. Znanje je svakako mogućnost da čovjek širi svoje vidike, spoznaje život u njegovoj punini te da ga sebi i drugima olakšava i čini kvalitetnijim. Zašto onda propustiti takvu priliku? To nama pruža kviz znanja na veoma zanimljiv način.

 

I vaša poruka sugrađanima?

Ne dozvolimo sebi da okrećemo glavu jedni od drugih. Ne dopustimo da među nama zavlada ljubomora. Ne dozvolimo da ovaj prolazni dunjaluk zavlada našim životima. Pomozimo jedni druge. Družimo se jedni sa drugima. Budimo tu jedni za druge u dobrim i lošim vremenima. Budimo širokogrudi, čistog srca i vedrog lica. Želimo drugima dobro, pa će dobro i nas naći. Budimo prijatelji na dunjaluku, da bismo bili i na Ahiretu, u Džennetul-Firdewsu, inšaAllah.

Glas islama 281, strana 37, R: Razgovor s povodom, Autor: Remka Džemić