Kćerka palestinskog zatvorenika: Moje pravo je da živim s tobom

Palestina – Četrnaestogodišnja kćerka palestinskog zatvorenika Abdullaha Bergusija, koji je osuđen na 67 doživotnih kazni, pročitala je pismo svom babi u srijedu u sklopu događaja u svojoj školi na okupiranoj Zapadnoj obali, dok Bergusi ulazi u treći dan štrajka glađu, zajedno sa stotinama drugih palestinskih zatvorenika.

Safa je odvojena od svog babe kada je imala mjesec dana.

“Smijeh djece zatvorenika se miješa sa suzama, ali su oni i dalje jači od glasina koje širi okupacija, jači su od pokušaja doseljenika da slome volju zatvorenika paleći roštilje ispred njihovih ćelija, i jači su od svih samica. Babo, ti si naš ponos”, piše Safa. “Babo, jako puno te volim i uvijek si u našim mislima, svakog dana i svakog trenutka. Ostani doslijedan i, inšaAllah, babo sljedeće godine bit ćeš sa nama”.

“Moje pravo je da te gledam i živim s tobom”, ponavlja ona u pismu. “Ponavljam riječ ‘babo’ jer je nemam priliku govoriti često”.

Pismo je dio događaja kojeg je organizovala Kassim el-Rami škola za djevojčice u Remali.
Bergusi se nalazi na služenju 67 doživotnih kazni, najveće kazne koju je ikada izrekao jedan izraelski vojni sud. On se nalazi u zatvoru od marta 2003. godine. Bergusi, kao jedan od vođa Hamasa, je osuđen na izraelskiim sudovima zbog učešća u više napada u Izraelu.

Zajedno sa stotinama drugih palestinskih zatvorenika on već šesti dan štrajkuje glađu.

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima započeli su štrajk glađu zbog nepodnošljivih uvjeta u kojima borave.
Vlasti Izraela kažu da u osam zatvora oko 1.100 zatvorenika učestvuje u štrajku.

Zatvorenici traže poboljšanje uvjeta u zatvorima, redovne porodične posjete, poboljšanje medicinske zaštite i prestanak prakse držanja stotina zatvorenika bez optužbe.

Izraelske vlasti su pritvorile oko milion Palestinaca od osnivanja države Izrael 1948. godine, te nakon okupacije Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gazze 1967. godine, navodi se u zajedničkom saopćenju palestinskih organizacija.

Prema organizaciji za prava zatvorenika Addameer, oko 6.300 Palestinaca se nalazi od marta u izraelskom pritvoru.

IslamBosna.ba