Loš trend: Muslimani više brinu o halal hrani nego o halal zaradi

Dr. Asjraf Vadždi Dusuki je izjavio kako muslimani danas više brinu o halal statusu svoje hrane u odnosu na status izvora njihovih prihoda.

Zamjenik ministra islamskih poslova Malezije je kazao da javnost shvata islam samo u odnosu na ibadete, dok pitanje halala i harama, onoga što je dozvoljeno i zabranjeno u islamu, jedino gleda u odnosu na potrošnju.

“Briga oko halal hrane i halal oznaka je najvažnija. Ali slična zabrinutost ne postoji kada se radi o tome odakle dolazi novac od kojeg se kupuje ta halal hrana”, kazao je Asjraf u svom govoru na seminaru o islamskim finansijskim institucijama i dobrotvornim ustanovama.
On je kazao da kada se radi o konzumiranju mesa, javnost jako vodi računa da meso bude zaklano shodno šerijatu, ali ne toliko o novcu kojim se to meso kupuje.

“Međutim, njih nije briga da li novac kojim kupuju tu hranu dolazi od lihvarenja, kamata, korupcije. Ovo je nešto što je danas prisutno u našem društvu”, kazao je on.

U ponedjeljak, ministar Seri Džemil Hir Baharum je kazao da vlasti neće izdati halal certifikat bezalkoholnom ‘pivu’ ili bilo kojem drugom proizvodu koji ima ime povezano sa ‘haram’ stvarima poput slanine ili šunke.

Prema državnoj novinskoj agenciji Bernama, ministar islamskih poslova je kazao da termin ‘halal pivo’ je u suprotnosti sa procedurom halal certifikacije u Maleziji.

IslamBosna.ba