Konferencija direktora medresa sa Balkana i Evrope

Od 2. do 5. maja 2017. godine u Istanbulu se pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Mearif vakufa održava konferencija na kojoj učestvuju direktori medresa i vjerskih škola sa prostora Balkana i Evrope.
Cilj konferencije jeste analiza rada i stanja medresa, te uspostavljanje kontakata među medresama i bratimljenje medresa sa prostora Balkana i Evrope sa medresama u Turskoj. Pomenutom sastanku prisustvuju direktori medresa koje djeluju po planu Rijaseta IZ-e u BiH, a Medresu Gazi Isa-beg predstavlja dr. Rešad ef. Plojović.
Direktor Plojović je u svojoj prezentaciji o Medresi Gazi Isa-beg i njenom radu naglasio da je ona kontinuitet Sibjan mekteba kojeg je osnovao Isa-beg Ishaković udaranjem temelja Novom Pazaru u 15. vijeku, da je najstarija i najelitnija škola na sandžačkom i širem prostoru, da je radila do 1946., kada je zatvorena, te da je njen rad obnovljen 1990. i do sada je iznjedrila oko 1200 svršenika koji su razasuti širom svijeta. Također je prisutne upoznao sa historijatom Sandžaka, Novog Pazara i Islamske zajednice, te njenim aktivnostima na odgojno-obrazovnom polju u zadnjih 25 godina svog postojanja.