Muftija Dudić održao hutbu u bošnjačkom džematu u Milhajmu

Boraveći u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njamačkoj, a u povodu svečanog otvorenja renoviranih prostorija džemata u Milhajmu, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je hutbu i predvodio džumu namaz u tom džematu.

U kontekstu kur'anskog ajeta da Allahove dž.š. kuće grade, podižu i održavaju oni koji u Allaha i Sudnji dan vjeruju, te hadisa Poslanika a.s. da nećemo biti pravi vjernici dok naše džamije ne budu ljepše od naših kuća, muftija Dudić je kazao da je ova džamija dokaz da su džematlije ovog džemata položile oba navedena ispita.
Muftija Dudić je podsjetio na povezanost tri riječi i njihova značenja koje čine jednu zajednicu jesu DŽEMAT, DŽAMIJA i DŽUMA, koje su usko povezani u trokut. Ako jedna od ovih stvari nedostaje zajednica ne postoji.
“Vi ste do sada bili oskudni adekvatnih prostorija džamije. Hvala Bogu i taj problem ste riješili. Sada imate sve preduslove za neometano funkcionisanje zajednice” – zaključio je muftija Dudić.
Nakon džume nastavljeno je druženje sa imamom, predsjednikom džemata i džematlijama.
Podsjećamo, večeras u 20 h u ovom džematu održat će se Mevludska svečanost, a sutra (subota, 20. maja) u 19 h svečano će biti otvoren renovirani džamijski objekat i obilježeno 10 godina od osnivanja i kupovine džamijskih prostorija, a kojoj će prisustvovati vrh Islamske zajednice Bošnjaka: reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić i muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić.