SVRŠENICI MEDRESE UVIJEK SU BILI UZ SVOJ NAROD

 

 Posjeta odjeljenju Ženske medrese u Rožajama

 

Nakon dana provedenog u odjeljenju Ženske medrese u Novom Pazaru, nismo propustili priliku da posjetimo i odjeljenje iste u Rožajama.

Puno je raznih priča koje su se medijski servirale javnosti kada je ova medresa u pitanju. No, naša priča Vam prenosi realno stanje.

Na ulazu nas je dočekala vaspitačica i profesorica Rabija Hot. Provela nas je kroz internat, a na kraju smo razgovarali i sa učenicama. O čemu smo razgovarali, pročitajte u nastavku.

 

Prof. Rabija Hot:

Malo je čudna ova tišina kod vas u odjeljenju Ženske medrese u Rožajama.

Neke djevojke su otišle kući, neke su na ekskurziji u Turskoj, ostale koje su tu pripremaju se da isprate maturantice.

Neke idu, ali čekamo nove generacije. Medresa ima stabilnost i pravo je mjesto za žensko dijete. Pouzdana i sigurna Medresa Gazi Isa-beg u Rožajama.

Ne samo da je sigurno i pravo, već je i jedino mjesto koje će odgovoriti na izazove i usmjeriti žensko dijete na pravi put, ne samo za obrazovanje već i za odgoj. Jedino mjesto za žensko dijete gdje nećete brinuti da mu se može nešto desiti jeste Medresa koja se trudi da to maksimalno ispuni.

Kako Vi reagujete kada dođe vrijeme rastanka?

Iskreno nam je žao, sa nam su četiri godine, trudimo se da im budemo ili kao roditelj ili kao starije sestre, da im budemo tu i da budemo uz njih. Žao nam je, ali znamo da smo ih izveli na pravi put i da sada same mogu da koračaju.

Od dana kada su došle, pa do danas pratite taj kompletan razvoj?

Bila sam u smjeni kada je došla ova generacija koja sada odlazi. Kada su ušle u zgradu ja sam ih dočekala. Tada su izgledale kao uplašena djeca, djevojčice koje nisu znale šta ih čeka: razdvajaju se od roditelja, ne znaju kakva je nastava, kako će to savladati. Sada su to djevojke koje su sazrele i kojima odlazak na Fakultet neće biti ništa strašno. One tada nisu bile samostalne, ovdje su se osamostalile i znaju da budu svoj čovjek. One su formirane ličnosti i zbog godina koje su prošle i zbog internatskog načina života.

Jeste li ponosni?

Jesmo itekako, jer vidim da nas neće obrukati kada izađu iz Medrese. Bit će naš ponos i gdje god se pojave na njih će se samo pohvalno pokazivati.

Danas kada pogledate njihove roditelje šta primjećujete?

Oni se sada prema nama ponašaju svojski. Godinama koje smo proveli zajedno stekli su povjerenje u nas i gledaju na nas kao na bliske prijatelje.

Kakva je to specifičnost ove Medrese i šta ima to u njoj?

Ne znam da li bih umjela objasniti, ali trudimo se da svakom budemo bliski, da pokažemo gostoprimstvo i da dokažemo da smo ljudi koje žele da se druže sa drugima.

Imate osmjeh, pristupačnost, ugodno je sa Vama pričati i pravi ste domaćini?

Uvijek nam je drago da se družimo, sjedimo i razgovaramo. Imamo i kuharicu koja dočeka sve sa strane koji nam dođu, ali je pristupačna i za naše polaznice i sprema hranu i obroke kako bi njima udovoljila.

Roditelji kada razmišljaju o djeci uvijek najviše misle da li su jeli i da li su siti, a Vi imate kuharicu koja je spremna udovoljiti željama i potrebama djece. Vi se stvarno trudite da budu zadovoljne?

Nama je na prvom mjestu da sve to bude u zadovoljstvu Allaha dž.š. i da bude u skladu vjere, a drugo da budu zadovoljne učenice i roditelji, jer su one nama tu ostavljene na emanet. Trudimo se da im bude što ugodnije i ljepše i sve što im ne odgovara da otklonimo, jer i roditelji im kući udovoljavaju, pa što ne bi mi ovdje.

Škola je internatskog tipa, ali je Medresa zapravo njihov drugi dom i njihova druga kuća?

Kroz četiri godine one više vremena provode ovdje i ovo postaje njihova prva kuća. One se druže i postaju jedna velika porodica.

Toliko je razloga zbog kojih treba da povjerite svoje dijete Medresi u Rožajama jer znate da su zdravi, da nisu gladni, udovoljeno im je. Ovo je mjesto gdje veze postanu jače nego rodbinske.

U mesdžidu obavljaju namaz, tu je dnevni boravak i imaju televizor.

 

Benisa Alić, IV-c, Tutin:

Medresu sam upisala 2012. Godine. Čast mi je i zadovoljstvo što sam bila dio ove porodice, što završavam baš u ovom odjeljenju u Rožajama. Pored svih nedaća koje smo imale, ipak smo se izborile i nije bitan broj koliko nas izlazi već kakve izlazimo. Ponosna sam na svoju generaciju, na ovu našu ustanovu.

Kada pogledaš sebe u prvoj godini, koliko si sazrela i koliko su ti profesorice ovdje pomogle u tome?

Mi smo bile više od prijatelja – bile smo jedna porodica, živjele smo tako i pomagale se u svemu. Stekla sam određeni dio znanja i novo iskustvo. Postala sam zrelija jer me je Medresa odgojila. Ona je bila moja druga majka.

Kako to Medresa odgaja?

Medresa odgaja na najbolji mogući način. Svima bih je preporučila – budućim generacijama i osnovcima koji su još uvijek u dilemi šta da upišu. Neka samo dođu da vide naš ambijent i shvatit će o čemu govorim. Puna sam emocija koje se prepliću: radost što završavam, ali i tuga što napuštam ovakav ambijent i ove divne ljude. Tugu u nama izaziva to što se ne vraćamo u nedjelju i što ove spavaone i učionice više neće biti naše. Planiram da upišem Islamski fakultet u Novom Pazaru.

 

Edita Murić, III-c, Rožaje:

Uskoro se rastajete sa maturanticama. Kako biste opisali protekle godine sa njima u internatu?

Proveli smo sa njima lijepe trenutke i to je više od prijateljstva. Nedostajat će nam kada odu, ali održat ćemo prijateljstvo sa njima i dalje.

 

 

 

 

 

Almina Murić, I-c, Rožaje:

Kako su vas dočekali kada ste došli u Medresu?

Osjećali smo se kao kod svoje kuće kada smo došli ovdje i mi ćemo tako dočekati nove generacije koje dolaze.

 

 

 

 

 

Selma Kuč, IV-c, Tutin

Neke maturantice su otišle na ekskurziju, a neke su ostale ovdje. Koji su razlozi ostanka u Medresi?

Željela sam da svoje posljednje dane provedem u Medresi i nisam htjela sa idem van Rožaja. Žao nam je što se rastajemo jer Medresa nam je bila druga kuća. Emocije su nam kao i prvog dana, i radost i tuga. Radost zbog svršetka školovanja, a tuga što napuštamo Medresu i Rožaje

Medresa ne sputava da ne možete da upišete koji god hoćete fakultet i bilo gdje da želite da odete?  

Nismo ograničeni ako upišemo Medresu. Neko ima tu fobiju ako upiše Medresu i ako stavi mahramu da neće moći da ide na neka mjesta. Naprotiv, Medresa nas je odgojila i nakon nje možemo da upišemo koji god hoćemo fakultet. Završavam Medresu i to je jedan od razloga zašto ću upisati Fakultet za islamske studije.

Kako biste pozvale druge djevojke koje razmišljaju šta će upisati?

Sama sam bila u dilemi da li da upišem Medresu, Gimnaziju ili Medicinsku školu. Prevagnula je Medresa, svidjela mi se ta ustanova. Sama mahrama je zaštita djevojaka. Pozvala bih sve djevojke da upišu Medresu i da im kažem da se neće pokajati, jer ja se sigurno nisam.

***

Na kraju posjete, u svom kabinetu nas je ugostio i upravnik odjeljenja u Rožajama, inače v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman-ef. Kujević. Razgovor smo obavili i sa njim.

 

Zašto roditelji svoju žensku djecu trebaju da povjere ovoj ustanovi?  

Medresa Gazi Isa-beg sa svojim odjeljenjima u Novom Pazaru, Preševu i Rožajama najstarija je obrazovna institucija ovdje na Balkanu i mi se time ponosimo i svo dobro koje se dogodilo narodu u Sandžaku poteklo je iz Medrese. Svršenici Medrese su uvijek bili uz svoj narod, uvijek na braniku svih najvažnijih vrijednosti islama – vjere i nacije na ovom našem parčetu domovine. Medresa prednjači u odnosu na sve ostale obrazovne ustanove, ona je naša matična, bazična i glavna institucija odakle smo potekli. Prosperitet koji se događa je potekao iz nje. Mi koji radimo u njoj svjedočimo taj kvalitet i potvrđujemo njenu vrijednost time što upisujemo našu djecu u ovu školu i znamo da roditelji upisuju školu tamo gdje je najbolje. Često kada komuniciram sa roditeljima kažem im da upisujemo našu djecu i želimo njima ono što želimo sebi i svojim porodicama:  Upišite djecu u ovu školu. Sa Medresom može samo da se dobije, ništa ne može da se izgubi. Mi ovdje odgajamo velikane našeg naroda, iznjedrujemo hafize Kur'ana Časnoga – osobe koje nose časnu knjigu u svojim prsima, vođe ovoga naroda. One osobe koje hoće da rano zrenu neka upišu Medresu, oni roditelji koji žele dobro svojoj djeci i koji žele da ih sačuvaju neka upišu Medresu. Mi smo ovdje kolektiv, posebna družina, međusobno se poštujemo i uvažavamo – djeca učitelje i nastavnici svoje učenike. Zaista je velika sreća i zadovoljstvo biti dio ovog tima i dok je Medrese u našem narodu nas narod ima pravo na prosperitet, ponos i slavnu budućnost.

Čuli ste zašto Medresa treba da postane drugi dom vašem djetetu i zašto treba da bude prva kuća vašoj kćerki. Njihova iskustva trebaju da budu vaši razlozi zašto da svoje žensko dijete povjerite ovom timu.

Glas islama 282, strana 26-28,Rubrika: Tema broja, Autori: Alma Sofić i Amela Salković