Muftija Dudić: Sandžak je kao jedno tijelo, Plav i Gusinje dva oka sandžačka

U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije – BANA, 27.07.2017. godine u plavskom Domu kulture održan je koncert ilahija i kasida, kojem su prisustvovale delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice dr. Admir Muratović, predstavnici Zajednice sandžačke dijaspore iz Švicarske Senad Sejdović i Almir Husović, predstavnici Medžlisa IZ-e Plav na čelu sa imamom džamije Sultanije Sead ef. Jasavićem, te ugledni plavo-gusinjani iz Amerike dr. Mersim Zilkić, Ismet Pjetrović, Ago Kolenović, Smail Srdanović i brojni drugi, koji su ujedno bili i organizatori manifestacije, kao i predstavnici političkog i kulturnog života u ovom gradu.

Koncert je otpočeo, kako je organizator najavio, iznenađenjem – kasidom o Ali-paši, koja je prva snimljena numera sa albuma koji se sprema, a nosi naziv Antologija o Sandžaku, u kojem će biti opjevani svi sandžački heroji i bitni događaji. Izvođač ove kaside je Hamza Škrijelj, koji je zbog zdravstvenih problema bio spriječen učestvovati na koncertu te je umjesto njega ovu kasidu izveo Eldin Huseinbegović.

Kao organizator i sponzor večeri obratio se hadži Smail Srdanović, uspješan biznismen i predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u Njujorku, čovjek koji i iz dijaspore misli na svoje Bošnjake i domovinu i to dokazuje upravo organizacijom ovog skupa, ali i mnogim drugim aktivnostima.

U svom izlaganju prisutnima Srdanović kaže da se Bošnjaci trebaju ponositi sobom jer njihov obraz nije ukaljan klanjem i ubijanjem nevinih, djece i žena, silovanjima i brojnim drugim zlodjelima koja su pripadnici drugih narodna u kontinuitetu sprovodili nad Bošnjacima. Dodaje da Bošnjaci ne zaboravljaju svoju domovinu i da odlazak onih koji su iz nužde napustili Sandžak ne znači da neće pomagati svojoj braći koja i dalje živi na ovim prostorima. On je one koji su ostali da žive u svojoj domovini nazvao najboljima u Bošnjaka i pozvao ih da ne napuštaju svoja ognjišta, a da će im organizacije koje vode na tom putu biti na pomoći.

Ispred BANA-e prisutnima se obratio i dr. Mersim Ziljkić koji je potencirao da Bošnjaci ne smiju dozvoliti drugima da ih dijele, jer će se samo zajedno sačuvati od svega onoga što im se kroz historiju događalo. Kaže, mi smo Bošnjaci Plava i Gusinja, Sandžaklije na prostoru Crne Gore i to ne znači da ne volimo ovu državu, kao što to predstavljaju vlastima Crne Gore, tu smo da pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna ali, naglašava, Bošnjaci moraju čuvati svoju vjeru, identitet, kulturu i tradiciju i ne dozvoliti da ih zub asimilacije sasiječe.

Dr. Ziljkić se posebno osvrnuo na nipodaštavanje tradicionalnih kulturnih manifestacija poput Dana borovnice u Plavu, zbog dovođenja kojekakvih estradnih turbo-folk pjevačica koje nemaju veze sa našom kulturom, tradicijom, Plavom niti borovnicama, te da je intencija večerašnjeg skupa i ta da pokaže šta naša kultura jeste i na koji način trebamo obilježavati naše događaje.

Potom su se repertoarom ilahija, kasida i sevdaha predstavili jedan od najpoznatijih kantautora i pjevača na našim prostorima Eldin Huseinbegović u društvu mlade zvijezde duhovne muzike Abdusameda Šljivara.

Nakon prelijepih poruka i pouka prožetih kroz pjesmu, skupu se obratio autor Kaside o Ali-paši, dr. Jahja Fehratović, koji je istakao važnost jedinstva, jer iako Bošnjake konstantno pokušavaju podijeliti, oni to ne smiju dozvoliti. Plav i Gusinje su dio Sandžaka čiji dio je i Novi Pazar zajedno sa svim gradovima u južnom i sjevernom Sandžaku i to će uvijek tako ostati.

On je kazao da je proučavajući sandžačku književnost zaključio da je sjedište sandžačkog gospodstva u Pljevljima i plavo-gusinjskom kraju, te pozvao sve da to gospodstvo kojem nas je Ali-paša podučio i u amanet nam ostavio ne čuva samo stijenje, kako se to u kasidi veli, već i da mi damo svoj maksimum na polju očuvanja naše tradicije i kulture.

Na kraju, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je u svom obraćanju istakao da je Bošnjaku čist obraz kada kaže da su nas majke Bošnjakinje učile pravim vrijednostima i vaspitavale u duhu islama. Bošnjaci se, kaže muftija Dudić, ne smiju asimilirati i podleći pritisku koji konstantno drugi vrše na njih, već trebaju ostati uspravni i ustrajni na svom putu očuvanja identiteta, jer Bošnjak iz Sandžaka je sandžački Bošnjak bez obzira da li se nalazi u dijelu Sandžaka koji pripada Crnoj Gori ili Srbiji, ili se nalazi u dijaspori.

Muftija Dudić je nekoliko puta tokom svog obraćanja podvukao da moramo čuvati svoj Sandžak jedinstvenim kao jedno tijelo, a Plav i Gusinje kao dva oka u tom tijelu koja nam omogućavaju da čisto i jasno vidimo stvari onakvim kakve jesu.

Skup je završen ponovnim izvođenjem kaside, a organizator je za sve prisutne obezbijedio po jedan primjerak albuma Hamze Škrijelja na kome se nalazi, na prvom mjestu, novopredstavljena Kasida o Ali-paši, ili kako rekoše domaćini – Himna o Plavu i Gusinju.

Važno je napomenuti da su medijski pokrovitelji manifestacije Sandžak Televizija, Web portal Bošnjaci.net i Agencija Sana – predstavništvo u Njujorku.

(SANA)