Upriličen sastanak studenata Islamskog univerziteta u Medini sa hadžijama

U nedjelju 10.09.2017. godine nakon jacije namaza upriličeno je tradicionalno druženje sandžačkih studenata u Medini sa rukovodstvom hadža Mešihata IZ-e u Srbiji i značajnim brojem ovogodišnjih hadžija koji su sa različitih strana i preko različitih organizacija došli da obave hadž, petu islamsku dužnost.
Na početku susreta prisutnima se u ime domaćina obratio predsjednik Udruženja studenata, Dženan Kamešničanin, zahvalivši hadžijama i rukovodstvu na odazivu, upoznajući prisutne sa osnovnim aktivnostima i ciljevima Udruženja.
Nakon toga su uslijedila obraćanja mr. Enver ef. Omerovića – rukovodioca Ureda za hadž Mešihata IZ-e u Srbiji, koji se zahvalio studentima na saradnji i pomoći hadžijama tokom obavljanja propisa hadža. Ispred svršenika Islamskog univerziteta u Medini obratio se Sead ef. Islamović, poručivši studentima da trebaju biti mudri u svom radu, što je zadnja poruka koju je njemu kao svršeniku uputio njegov istaknuti profesor.
Na kraju susreta prisutnima se obratio potpredsjednik Mešihata i glavni vodič sandžačkih hadžija dr. Rešad ef. Plojović, koji je govorio o potrebi da studenti tokom školovanja stiču i druga korisna znanja, posebno na polju sposobnosti izražavanja i govorništva na bosanskom jeziku, te ukazao da se put obrazovanja ne završava sa diplomiranjem na fakultetu, već je to proces koji se treba nastaviti i trajati do kraja života.
Dr. Plojović je spomenuo i pojedine probleme sa kojima se suočavaju svršenici fakulteta u arapskom svijetu, te ukazao na način njihovog prevazilaženja.
Također je govorio o potrebi postojanja povjerenja u organe i rukovodstvo Islamske zajednice te spremnosti da se bespogovorno izvrše povjereni emaneti.
Obzirom da se u mjesecu oktobru navršava 10 godina od agresije na Islamsku zajednicu, dr. Plojović se osvrnuo na dešavanja od 2007 do danas, navodeći detalje iz kojih se moglo zaključiti da je Allahova pomoć bila presudna za pobjedu, uz spremnost iskrenih vjernika i rukovodstva da se žrtvuju na putu očuvanja slobode, časti, dostojanstva i autonomnosti Islamske zajednice
Nakon izlaganja upriličena je zajednička večera, druženje i razgovori do kasno u noć.