U Tutinu svečano obilježena Nova hidžretska godina

Sa zalaskom sunca večeras je nastupila Nova 1439. hidžretska godina.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Medžlis u Tutinu je tim povodom organizirao svečanost u centralnoj džamiji gdje su najprije polaznici Škole Kur'ana časnog proučili ajete iz Kur'ana a zatim je hor tutinskih imama uz ilahije i kaside razgalio srce vjernika. Potom je direktor Medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović održao prigodno predavanje.

On je kazao da su večeras muslimani u Tutinu kao i muslimani širom svijeta okupili da se prisjete hidžre Muhamed a.s. i uzmu pouku iz te životne lekcije.

“Nismo mi ovdje kako neki tumače i kritikuju da proslavnjamo novu godinu niti smo ovdje da hidžru kao događaj posebno veličamo. Ovaj skup smo organizirali kako bi jedni druge podsjetili i podstakli da malo više učimo i čitamo lekcije iz povjesti koje su itekako potrebne ovoj našoj generaciji. Ako pravilno razumijemo lekcije iz prošlosti Allahovog poslanika popravićemo i unaprijedićemo naš život kako treba i onda će naša budućnost biti bolja” kaže dr. Plojović.

Svečanost je završena proučenom dovom i međusobnim mubareklisanjem hidžretske nove godine uz želje da Allah podari blagostanje svima.

SANA