Muftija Dudić na konferenciji u Ohridu

U petak 06.10.2017. godine, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji u Ohridu na temu “Uloga obrazovnih institucija u razvoju islama”.
Muftija Dudić je govorio o obrazovnom sistemu u okviru Mešihata sa posebnim osvrtom na Medresu “Gazi Isa-beg” koja je dragulj Islamske zajednice. Na konferenciji su učešće uzeli predstavnici islamskih zajednica i obrazovnih institucija iz Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore, BiH i Sandžaka.
Istoga dana u Labuništu kod Struge predsjednik Mešihata je održao predavanje o važnosti očuvanja vjere. U pratnji sa njim bio je prof. Muhedin ef. Latifović koji je održao hutbu u pomenutom džematu. Inače, Labunište je najveći džemat u Makedoniji i broji oko 2000 džematlja gdje su apsolutna većina Bošnjaci koje mnogi svojataju. Ovaj džemat je veoma organiziran i čine ga dobri vjernici. Poznat je i po tome što iz njega potiče čuveni Muhamed Ali-paša koji je vladao Egiptom te je u Labuništu i sagrađena džamija koja nosi njegovo ime.
Informativna služba