Vjerski mediji i javni interes – obaveza, pravo ili zabrana

U ponedjeljak, 30. oktobra 2017. godine, u Bogosloviji “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu održan je stručni skup na temu “Učešće vjerskih medija u ostvarivanju javnog interesa”.
Događaj je organizovao Radio “Zlatousti”, medij Srpske pravoslavne eparhije šumadijske, na kojem se okupilo petnaest medija iz deset gradova u Srbiji.
U ime Islamske zajednice na skupu je učestvovao Salahudin Fetić, direktor Media centra i glavni i odgovorni urednik lista “Glas islama”. U svom izlaganju Fetić je govorio o pozitivnim i negativnim iskustvima Glasa islama u izvještavanju o temama od javnog interesa, naglasivši da su vjerski mediji najpozvaniji da govore o javnom interesu, te da je potrebno izaći iz stereotipa da su mediji vjerskih zajednica razervisani samo za vjersko-duhovnu tematiku, već su dužni izvještavati o svim segmentima svakodnevnog ljudskog života, pogotovo onda kada drugi mediji zbog raznih pritisaka zašute.
Na početku skupa prisutnima su se u ime domaćina obratili direktor Bogoslovije dr. Zoran Krstić i urednica radija “Zlatousti” Gordana Jocić.