Muftija Dudić održao predavanje u Istanbulu

Na poziv organizacije „Yedi hilal“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Turske, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 26.11.2017. godine, boravio je u Istanbulu. Povod je bila panel diskusuja na temu „Savremeni pogled na islamski svijet“ koja je upriličena u kongresnoj dvorani istanbulske općine Uskudar.

U svom  obraćanju muftija Dudić se zahvalio organizatoru, a zatim je prisutne podsjetio da smo u mjesecu rebiu-l-evvelu u kojem je rođen Muhammed a.s. kada se prisjećamo njegovih riječi: „Moj ummet, moj ummet…“, ističući da je Poslanik a.s. imao h. Ebu Bekra, Omera, Osmana, Aliju i druge ashabe, a gdje smo oni danas, kakvo nam je stanje? Danas islamski ummet krvari i  potreban mu je Ebu Bekr, Omer i ostale halife. Danas su oči muslimana uprte u Tursku i turski narod, u njenog predsjednika koji jedini podiže glas u borbi za očuvanje islamskog ummeta.

Predsjednik Mešihata je podsjetio i na stanje u obrazovanju u muslimanskom svijetu. Od 500 islamskih fakulteta i univerziteta, koliko ih ima, nijedan se ne nalazi na listi prvih 500 najprestižnijih u svijetu. Pismenost u muslimanskim zemljama je 40 posto, a u kršćanskim 90 posto.

Tokom svog izlaganja govorio je i o razvoju islamskog obrazovanja u Sandžaku od dječijih vrtića do Univerziteta. Na kraju je istakao da muslimani ne treba da gube nadu jer je njihova budućnost svjetlija, te da ne smiju dozvoliti da u njihovo ime govore haridžije koji danas haraju svijetom ubijajući nedužne ljude.

Nakon izlaganja panelista, otvorio je raspravu na ponuđene teme.

Informativna služba