Muftija Dudić u Merserburgu

Drugog dana posjete Njemačkoj, 02.12.2017. godine, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obišao je radove na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Merserburgu kod Lajpciga.

Inače, Merserburg je jedan od najstarijih gradova u Njemačkoj sa tradicijom postojanja od 1100 godina i jedini je grad u ovoj zemlji koji nikada nije imao džamiju niti mesdžid.

Preko 80 bošnjačkih porodica koje žive u ovom gradu uložile su 250.000 eura za otkup starog motela investirajući još toliko sredstava kako bi od njega izgradili Islamski kulturni centar.

Zadovoljan onim što je vidio, muftija Dudić je istakao da će Mešihat podržati aktivnosti ovog džemata, te da je ponosan što Bošnjaci širom svijeta svojim trudom i kapitalom čuvaju žeravicu islama i bošnjaštva, kao i da će džematlije Meserburga biti zlatnim slovima upisani kao prvi muslimani koji su podigli vjerski objekat u ovom gradu.

Predsjednik džemata h. Asmir Košuta istakao je svoje zadovoljstvo i zahvalu za posjetu predsjednika Mešihata, kazavši da će ona biti dodatni podstrek za dalji rad i aktivnosti ovog džemata.

Informativna služba