Predsjednik Mešihata na svečanosti u Lajpcigu

U bošnjačkom džematu u Lajpcigu, 02.12.2017. godine, održana je svečanost povodom 12. rebiu-l-evvela, dana kada je rođen posljednji Allahov poslanik, Muhammed s.a.w.s.

Brojni gosti iz okolnih njemačkih gradova, iz susjednih džemata u državi i cijeloj dijaspori došli su da daju podršku ovom skupu.

Sandžak televizija potrudila se da i ovu manifestaciju medijski isprati i tako prikaže ljudima u Sandžaku kako žive i djeluju naši ljudi u dijaspori.

Na samom početku uvodnu riječ imao je imam džemata u Lajpcigu, Džavid ef. Preljević. On je tom prilikom poželio dobrodošlicu svim gostima i istakao da je ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku najbolji povod okupljanja i druženja.

Ajete iz Časnog Kur’ana proučio je glavni imam IKC Sandžak u Dortmundu, Haris ef. Kalač.

Predsjednik džemata u Lajpcigu Sead Kurbardović u ime domaćina obratio se prisutnima, ističući da je ponosan na svoj odbor i zahvalan svima što su dali podršku i odvojili svoje dragocjeno vrijeme da budu svjedoci večerašnje divne noći.

Ilahijama “U Medinu pošao bih” i “Još mirišu tragovi” izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj predstavio se prisutnima. Tom prilikom promovisan je i album ilahija i kasida “Aškom mi srce gori” u Lajpcigu.

Gost večeri bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je u obraćanju prisutnima istakao da je Poslanik a.s. poslat isključivo kao milost svijetovima.

Muftija Dudić se osvrnuo i na odgoj ranijih generacija, te o tome koliko se tada imalo više svijesti o vjeri, iako naši stariji nisu imali mnogo škole.

“Naši stari su bili dobri ljudi. Nekada bolji, a nekada malo tanji vjernici, ali nikada nisu zapostavili vjeru u potpunosti. Svako dijete imalo je posebnu uspavanku, a ona se zvala ‘La ilahe ilallah’ i dok je dijete svoje rukom ljuljala, za njega je dovila. Najveća institucija je majka, ona je najveća životna škola. Naši roditelji, djedovi i pradjedovi su najzaslužniji što smo danas ponosni muslimani. Oni su nam baklju islama ponosno predali u želji da nastavimo odatle gdje su oni stali. Zato ih ne zaboravimo u svojim dovama” – poručuje predsjednik Mešihata.

Muftija Dudić je još jednom podsjetio da je Allahov Poslanik s.a.w.s. najbolji učitelj života.

“Sve dotle dok se naši muslimani ne odreknu vjere, nemojte ih zapostaviti. Dok god vole Allaha i Njegovog Miljenika a.s. oni su muslimani. Nije iman u nogavicama, ispod ili poviše, jer musliman u današnje vrijeme mora biti jako širokogrud. Onaj ko nema istinu, on je tijesan” – ističe muftija Dudić.

Ovaj svijet je jedna velika autostrada i ima mnogo traka, istakao je on. “Bitno je da idemo naprijed, neko brže neko sporije, ali da idemo naprijed, ka Uzvišenom cilju. Nemojmo dozvoliti da hased ovlada naše srce” – navodi predsjednik Mešihata.

Muftija Dudić je posebno istakao vrijednost donošenja salavata na Poslanika a.s. ističući da onaj ko donese salavat na Poslanika, Uzvišeni Allah donese deset salavata na njega.

Na kraju svečanosti je predsjednik Mešihata je proučio dovu. Nakon toga uslijedila je zajednička večera u džematu.