Upriličen prijem povodom 50 godina rada u Islamskoj zajednici h. Hajra ef. Tutića

U amfiteatru FIS-a upriličen je prijem i održana promocija dokumentarnog filma povodom 50 godina rada u Islamskoj zajednici hadži Hajra ef. Tutića.

Na samom početku odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je Haris ef. Bećirović.

Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, u svojstvu autora dokumentarnog filma, se zahvalio prisustnima što su došli da odaju podršku i priznanje hadži Hajru ef. Tutiću, koji je 50 godina vjerno služio islamu i muslimanima na ovim prostorima.

“Dostojanstveno je odoljevao svim vjetrovima i olujama koji su tutnjali ovim prostorima, ostao uspravan u teškim vremenima komunizma, fašizma, radikalizma, lažnog demokratizma i patriotizma, koji su se smjenjivali od 1967 do danas. Film koji ćete pogledati divna je poruka svima, pogotovu mladima, da je zajednica nastala prije nas i da će ostati i poslije nas, a da svako od nas svojim postupcima pokazuje koliko je spreman sebe uložiti i žrtvovati za dobro zajednice i koliko mu je zajednica važna u ličnom životu” poručio je dr. Plojović.


Nakon projekcije filma koji je izazvao oduševljenje svih prisutnih, prisutnima se obratio lider svebošnjačkog pokreta, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić, istakavši da je film dovoljno rekao.

“Drago mi je da se mogla osjetiti sva ta iskrenost koja leprša u ambijentu kroz sve te riječi koje smo čuli. Ovim večerašnjim događajem zapravo svjedočimo novi, jači i veći kvalitet Islamske zajednice. Zavist je opasna energija, mnogo je hadisa i ajeta koji ukazuju na ovu opasnost. Zavist je najveći generator različitih oblika negativnih ljudskih odnosa, te je mnogo teško pobjediti je, prije svega kod sebe samoga. Neki kažu da su žene međusobno najviše zavidne, neki kažu da su to ljekari, a neki pak ističu da su to efendije. Večeras smo svjedoci da ovo treće zaista nije”, navodi dr. Zukorlić.

Zukorlić ističe da je jako radostan zbog večeraš je manifestacije iskrenosti.

“Radostan sam zbog Hajra efendije i njegove porodice, ali isto tako sam radostan zbog Islamske zajednice koja pokazuje ovakav moralni kvalitet. Ima izreka koja kaže da onaj ko se ne ponosi svojim predvodnicima, neće ga se ponositi njegovi najbliži. Onaj ko ne zna da poštuje one prije njega, on neće zaslužiti da njega poštuju oni koji nakon njega dolaze”, dodaje Zukorlić.

On je rekao da su upravo oni koji su napravili puč i izdaju 2007. godine zapravo bili ti, kako ističe Zukorlić, galamdžije koji su govorili razne klevete njegov račun i drugim kolegama i saradnicima punili glave.

“Mubarek olsun tebi Hajro efendija, tvojoj porodici, mubarek olsun Islamskoj zajednici i svima”, završio je narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima, citirajući ajet: “Vi radite (činite dobro), a vaš trud će vidjeti Allah, Njegov Poslanik i vjernici”.

Dobra djela, dodaje Muftija, često znaju propasti kod ljudi, medju kojima ima i licemjera, ali, navodi on, kod Allaha nikada neće propasti i njih će iskreni vjernici uvijek vidjeti i cijeniti.

“U hadisu stoji:’Islam je počeo sa pojedincima i vratiće se na pojedince. Blago tim pojedincima.’

Ti pojedinci su morali držati žeravicu islama uvijek, i onda kada je bilo jako teško”, podsjeća muftija dr. Dudić.

Ovim dokumentarnim filmom se imalo za cilj prikazati da je za ponos ono što je učinjeno od strane hadži Hajra ef. Tutića.

Na kraji svog obraćanja Muftija dr. Dudić je hadži Hajru efendiju dodijelio priznanje u ime Mešihata i kolektiva Islamske zakednice, te vrijednu hediju, koji ce ga podsjećati na ovo predivno veče i događaj, te dao priliku da se Hajro ef. obrati prisutnima, koji je kazao:

“Ja sam teže pregrmeo ovih sahat vremena, nego svih ovih prethodnih 50 godina koje su u filmu prikazane. Ali uspio sam, jer su oko mene mladi ljudi, pa od njih crpim snagu”, istakao je hadži Hajro ef. Tutić.

On se zahvalio svima na svemu što su u njegovu čast priredili, na paznji, podršci i prisustvu čime su ovo veče učinili nezaboravnim.

Nakon premijere i obraćanja uslijedilo je druzenje i muhabet uz posluzenje u novootvorenoj čitaoni biblioteke FIS-a.

 

 

SANA – H.Škrijelj

Foto – E. Bačevac