ČALAP VERDI DŽAMIJA

Imam: Samir-ef. Murić

Čalap Verdi džamija nalazi se u centru grada u ulici Šabana Koče. Sagrađena je u prvoj polovini XVI vijeka – 1540. godine pod imenom Čalap Verdi. Više puta je obnavljana. Ejup Mušović u knjizi „Džamije u Novom Pazaru“ navodi da ju je 1765. godine obnovio Ismail-paša. Nakon njega, obnavljao ju je izvjesni hadži Kadrija, po kome je jedno vrijeme i nosila ima. Godine 1960. obnovio je džematski odbor na čelu sa Nuradinom Hajrovićem.

Prema svjedočenju rahm. Nuradina, nakon rata ova džamija je bila zatvorena i u njoj se nije obavljao namaz. Njoj je kao i mnogim drugim džamijama prijetilo rušenje i brisanje bilo kakvog traga. Od 1960-1965. godine džamija je obnovljena. Kasnije, 1990 godine, pored džamije je izgrađen objekat u kojem je smještena abdesthana i gasulhana. U jednom dijelu dvorišta džamije se nalazi nekoliko mezara.

U periodu od 2012. do 2016. godine džematski odbor džamije Čalap Vedri sa imamom Samir-ef. Murićem, a pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ-e Novi Pazar, krenuo je u novo renoviranje džamije sa pratećim objektima abdesthane i gasulhane. Renoviranje je teklo postepeno i u fazama. U toku renoviranja hodnika, iznad ulaznih vrata otkrila se mermerna ploča zlatno obojena, na kojoj je u stihu uklesan hadis: „Ko je sagradio ovu prelijepu džamiju, Allah njemu sagradio kuću u Džennetu.“ Ovu ploču smo uokvirili i ostavili u njenom izvornom obliku da svedoči historiju postojanja ove džamije. Džamija je kompletno renovirana, kako spolja tako i iznutra.

Glas islama 287, strana 10, Tema broja

Džemat Čalap Verdi džamije broji oko 350 domaćinstava. Džamija je jako dobro posjećena od strane džematlija kojih na dnevnim namazima ima 30-50, a džumom je prepuna, kao i njeno dvorište ispred. Struktura džemata je šarenolika, od najmlađih do najstarijih. Svake godine u zimskom i ljetnom periodu organizuju se heftična predavanja za džematlije iz raznih islamskih oblasti i radi se na islamskoj edukaciji džemata. Mektebska nastava za djecu održava se dva puta heftično, subotom i nedeljom, i izvodi se u četiri stupnja: učenje Ilmihala, Sufare, pravilnog učenja Kur'ana, te napamet zadnjih 20 sura.  U mektebu ima upisanih oko 50 djece, a redovno dolazi na nastavu njih 30.

 

Džamija je uvijek bila i ostala centar svih dešavanja koji se tiču našeg života. Ona privlači svakog onog koji iskreno želi da bude pokoran Allahov rob. Mnoge generacije su prošle kroz ovu, a i kroz druge džamije i tako će, inšallah, biti do Sudnjeg dana.