BERAT DŽAMIJA

Imam: hfz. Nedžad-ef. Čupović

Džamija Berat se nalazi u ulici Generala Živkovića, tačnije u kraku ulice koji vodi dalje u dubinu naselja Hadžet. Njena gradnja je trajala samo godinu dana, jer su vrijedni džematlije napornim radom i svojim sredstvima požrtvovano gradili ovaj veleljepni objekat koji je otvoren 1999. godine, u noći Lejletu-l-Berat, po kojoj je i dobila ime Berat džamija. Građena je na placu od 4 ara, kojeg je uvakufio veliki novopazarski vakif rahm. hadži Ševko Latifović.

Džamija je potkupolna sa jednim velikim kubetom i pet malih. Sva kubad su obložena bakrom. Spolja je obložena fasadnom ciglom. Džematlija Amir Džakovac je svojim ličnim sredstvima izgradio minaru i džamijsku fasadu. Munara je visoka 33 metra sa jednim šerefetom i ona je obložena bijelom fasadnom ciglom. U haremu džamije je veliki sebil u čijem se hladu džematlije odmaraju dok čekaju poziv mujezina za namaz. Sebil je svojim novčanim sredstvima izgradio Admir Mandžukić sa porodicom.

Džamija je prostrana i dobro opremljena potrebnim sadržajima koji su neophodni za funkcionisanje vjerskih objekata. Prostor za obavljanje namaza je potpuno sređen, uredan i čist.

Mahvil je velik i uređen tako da džamija može da primi više stotina klanjača. Zastrta je jednoobraznim kvalitetnim tepisima sa motivima sedžada.

Mihrab je visok i elegantan, obložen keramičkim pločicama, tkz. turskom kutahijom, ukrašenom arabeskama, motivom cvjetnih grana preko kojih su ispisani kur'anski ajeti.

Minber je izgrađen od drveta, skladan i lijep, a u drugom dijelu džamije se nalazi ćurs također urađen od drveta. Džamija je klimatizovana i sa centralnim grejanjem. U sklopu džamije se nalazi odvojen džamijski prostor za izvođenje mektebske nastave, abdesthana i poseban ulaz za žene.

Imam džamije od njenog otvaranja sve do novembra 2012. godine bio je mr. Muhedin-ef. Latifović, vrijedni i pedantni službenik Islamske zajednice, koji je svojim vazovima i lijepim glasom privlačio džemat i doprinosio afirmaciji islamskih vrijednosti. Naslijedio ga je hafiz Nedžad-ef. Čupović koji je nastavio ići stopama svoga prethodnika.

Ova džamija predstavlja dragulj u ovom dijelu Novog Pazara. Ona je potpuno opravdala svrhu svog postojanja i potvrdila činjenicu da svako naselje treba da ima bar jednu džamiju.

Glas islama 287, strana 16, Tema broja