Delegacija Islamske zajednice na sastanku sa savjetnikom Generalnog sekretara UN-a

U srijedu, 31.01.2018. godine, u Beogradu je upriličen sastanak predstavnika tradicionalnih vjerskih zajednica, predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i direktora Uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama Vlade R. Srbije dr. Milete Radojevića sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, g-dinom Adama Diengom i saradnicima.

Sastanku su u ime Islamske zajednice u Srbiji prisustvovali predsjednik Sabora IZ-e Hajro ef. Tutić i potpredsjednik Mešihata dr. Rešad ef. Plojović.

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a upoznao je prisutne sa misijom koju ima pri UN-u i važnosti da vjerske zajednice, sa svojim čelnicima i svim službenicima, uzmu učešće u aktivnostima i misiji koja ima za cilj podizanje svijesti i kreiranje ambijenta koji bi doveli do boljeg upoznavanja, međusobnog zbližavanja, pravde i osude zločina, a sve sa ciljem prevencije i neponavljanjem strašnih zločina, koji dostižu stepen genocida, poput Srebrenice i Holokausta.

Predstavnici vjerskih zajednica upoznali su gosta sa aktivnostima koje se poduzimaju na tom polju i ulogom koju imaju u društvu, te svojom pozicijom i odnosom države prema njima. Također, od prisutnih predstavnika vjerskih zajednica zatraženo je da se uključe i aktivno sudjeluju u osmišljavanju i realiziranju budućih aktivnosti čiji je krajnji cilj sprječavanje genocida.