Muftija Dudić održao hutbu u Prijepolju

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom posjetio je Medžlis IZ-e Prijepolje i tom prilikom održao hutbu i predvodio džuma namaz u Ibrahim-pašinoj džamiji u Šarampovu.

Svojim melodičnim glasom prije džumanskog ezana džematlije je učenjem Kur’ana počastio hfz .dr. Haris ef. Hadžić.

Delegaciju su još činili Vahjudin ef. Ćosović – glavni imam iz Tutina, Ramiz ef. Hamidović – glavni imam iz Sjenice, direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović te v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Muftija Dudić se kroz hutbu osvrnuo na vrijednost hrane, kako one koja čovjeka čini sitim, tako i one duševne hrane, koja duši daje spokoj.

“Ne bismo mogli zamisliti dan bez konzumiranja hrane, kako bi nahranili svoje tijelo i svoj stomak. A šta je sa duhovnom hranom – namazom i Kur’anom? Znajte braćo, kako god tijelu treba hrane, tako i duši treba njene hrane” – ističe muftija Dudić.

Jedina ispravna životna smjernica je Kur’an.

“Allah je rekao da će život biti težak i mukotrpan svakom onome koji okrene glavu od Kur’ana, a na Sudnjem danu će biti proživljen slijep. Pa će čovjek pitati zašto je proživljen slijep, a na dunjaluku je imao vid, a onda će dobiti odgovor da je kod očiju bio bez njih, jer je glavu okretao od Kur’ana. Tog dana će on biti zaboravljen” – dodaje predsjednik Mešihata.

Pravi musliman neće dozvoliti da prođe jedan dan, a da se ne zapita šta je spremio za budući svijet, podvukao je muftija Dudić.

“Sve dok je graditelja, svijetla i sretna je budućnost tog naroda. Dok god je ovo zemlja šehida i vakifa, Allah će čuvati ovaj narod. Poseban i radostan dan za sve Bošnjake Sandžaka, muslimane Prijepolja, za Islamsku zajednicu jeste ovaj kada ćemo svečano otvoriti prostorije Medžlisa IZ-e Prijepolje” – rekao je predsjednik Mešihata.

Na kraju, muftija Dudić je uputio dovu Uzvišenom Gospodaru da obilato nagradi sve one koji se trude i rade na Njegovom putu.

SANA- Hamza Škrijelj