Delegacija Mešihata okončala posjetu Islamskoj zajednici u Rusiji

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, koja je od 5-6. aprila boravila u službenoj posjeti Islamskoj zajednici u Rusiji, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, završila je posjetu sastankom sa vrhovnim muftijom Republike Rusije, šejhom Ravilom Gajnudinom u njegovom uredu pri Vijeću muftija u okviru kompleksa Velike džamije u Moskvi.

Prvog dana posjete delegacija je obišla nekoliko islamskih obrazovnih ustanova koje djeluju u okviru Islamske zajednice, uključujući i Islamski centar DAR u kojem se susrela sa moskovskim muftijom, koji je delegaciju upoznao sa stanjem muslimana i aktivnostima koje se poduzimaju u cilju obezbjeđivanja što boljih uslova za rad i život pripadnika islama na prostoru ovog velikog grada, sa preko 15 miliona stanovnika, među kojima je više od dva miliona muslimana.

Drugi dan posjete započeo je sastankom sa vrhovnim muftijom Rusije u impozantnom kompleksu Velike centralne džamije u Moskvi, u kojoj džumu namaz obavlja 10-15 hiljada klanjača, 38 različitih nacionalnosti muslimana Rusije. Vrhovni muftija, šejh Ravil Gajnudin, upoznao je delegaciju Mešihata sa činjenicom da je u vrijeme Kraljevine Rusije bilo 14 hiljada džamija i mesdžida, a da je komunizam ostavio pustoš, tako da je 1980. ostalo na prostoru Rusije svega 130 džamija. U tom periodu bilo je uhapšeno ili procesuirano oko 30 hiljada imama i vjerskih autoriteta.

Nakon pada grubog komustičkog režima nastupilo je vrijeme promjena u kojima su sudjelovali i muslimani, čiji je ukupni broj na prostoru Rusije oko 25 miliona, različitih nacionalnosti, među kojima su najvažniju ulogu imali muslimani Tatari, zajedno sa pripadnicima drugih vjerskih i nacionalnih zajednica, tako da je tokom tog novog perioda do današnjih dana obnovljeno blizu 8000 džamija, osnovano preko 40 vjerskih odgojno-obrazovnih ustanova, među kojima šest instituta priznatih od strane države i tri univerziteta koji rade u skladu sa zakonima državnog Ministarstva obrazovanja.

Također, domaćin je upoznao goste da će Islamska zajednica 2022. godine obilježiti 1100 godina od dolaska islama na prostor Rusije.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić je izrazio svoju radost i oduševljenje ostvarenim rezultatima na polju rada Islamske zajednice, te općim stanjem muslimana, naglasivši da je prošlost muslimana Rusije, posebno Tatara, slična prošlosti muslimana Jugoslavije, posebno Bošnjaka, ukazujući na sličnosti između ova dva kroz povijest veoma važna naroda i njihove uloge na prostorima na kojima su živjeli.

U znak pažnje i poštovanja prema muftiji Dudiću, domaćini su dali priliku da se obrati prisutnim džematlijama prije namaza, te da  predvodi džuma namaz u moskovskoj novoj Velikoj džamiji, koja je nakon desetogodišnje rekonstrukcije i izgradnje otvorena 2015. godine, a sagrađena na temeljima stare džamije podignute početkom 1900. godine, a koja prima više od 10 hiljada klanjača, dok je broj klanjača na bajram namazima veći od 150.000.

Muftija Dudić, u pratnji svojih saradnika dr. Rešad ef. Plojovića i dr. Enver ef. Gicića, pozvao je vrhovnog muftiju Rusije da sa svojom delegacijom posjeti Islamsku zajednicu i muslimane u Srbiji u cilju jačanja i unapređenja odnosa, te općeg interesa svih muslimana.