Muftija Dudić na regionalnoj konferenciji o restituciji u Sarajevu

U organizaciji Vakufske direkcije Rijaseta IZ-e u BiH i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, 17.04.2018. godine, u Sarajevu je organizirana regionalna konferencija na temu „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“.

Konferenciji su prisustvovali poglavari vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, među kojima i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, predstavnici državnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i izlagači sa prostora Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Ispred Agencije za restituciju Republike Srbije govorio je direktor Strahinja Sekulić.

Učešće na ovom značajnom skupu uzeo je i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji dr. Rejhana Kurtovića. Muftija Dudić je govorio o koracima koje je Islamska zajednica poduzela po pitanju povraćaja oduzete imovine. Iako još ništa nije vraćeno od vakufske imovine, očekuje da će nepravda biti ispravljena i objekti i parcele koje su u faktičkom posjedu Islamske zajednice da će biti i zvanično vraćeni Zajednici kojoj pripadaju.

Tokom boravka na ovoj konferenciji, predsjednik Mešihata je razgovarao sa direktorom Agencije Sekulićem o problemu sa kojim se suočava Islamska zajednica kada je u pitanju povraćaj oduzete imovine, kada ga je informisao o svim radnjama koje su poduzete te da su koraci u tom pravcu u potpunosti usklađeni sa zakonom.

Učešće na ovom regionalnom skupu bila je prilika i da muftija Dudić razgovara sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom.

Informativna služba