Upriličena Svečana akademija maturantica u Preševu

U subotu, 05.05.2018. godine, u preševskom Domu kulture, ispunjenom do posljednjeg mjesta, upriličena je Svečana akademija prve generacije maturantica isturenog odjeljenja Medrese Gazi Iza-beg u Preševu, koje je otpočelo rad prije četiri godine.
Svečanosti su pored roditelja maturantica, rodbine, prijatelja i brojnih gostiju iz okruženja prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice; muftija dr. Mevlud ef. Dudić – predsjednik Mešihata, Fikret ef. Limani – muftija preševski, dr. Rešad ef. Plojović – direktor Medrese, prof. Šemso Šaćirović – upravnik Medrese, profesori Isturenog odjeljenja u Preševu predvođeni koordinatorom, imami i ulema Preševa i Bujanovca, ali i gosti iz Makedonije, sa Kosova itd.
Prisutni nisu krili radost i oduševljenje jer je obnovljen rad Medrese u Preševu i na ovaj način je ovaj prostor otpočeo pisati novu historiju svog postojanja.
Program svečane akademije je ispunjen bogatim sadržajem, obraćanjima i čestitkama zvaničnika i na kraju dodjelom priznanja i zahvalnica zaslužnima za pokretanje i rad ovog odjeljenja Medrese. Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović uputio je čestitke matiranticama, roditeljima, prisutnima i Islamskoj zajednici te istakao da će ova generacija, bez obzira što će nakon nje biti još puno novih generacija, ostati trajno upamćena jer je prva, a prvi se uvijek pamte, te da se ovim činom ispisuje nova historija kojom će se generacije koje dolaze ponositi.
Muftija Limani nije krio svoju radost propraćenu suzama jer se u vremenu dok on obnaša funkciju čelnog čovjeka Islamske zajednice na ovom prostoru desilo pokretanje rada Medrese, ali je istovremeno osudio izjave i kritike pojedinaca koji se protive istirenom odjeljenju Gazi Isa-beg medrese na ovom prostoru, tvrdeći da je to način da se Albanci Preševske doline bošnjakiziraju.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić je svojim obraćanjem na albanskom jeziku izazvao oduševljenje prisutnih, koji su ga tokom obraćanja prekidali gromoglasnim aplauzima. Naglasio je da je Mešihat prije četiri godine pomogao i podržao otvaranje odjeljenja u Preševu, da je to učinjeno za dobro muslimana ove regije, da će Mešihat podržati i sve druge hairli projekte koji donose dobro muslimanima, te da će pružiti potrevnu pomoć da ovo odjeljenje preraste u samostalnu medresu. Također je istakao da je Medresa u Novom Pazaru obnovila svoj rad 1990. kao istureno odjeljenje Alauddin medrese u Prištini i da se tada niko nije plašio da će se na taj način albanizirati Bošnjaci Sandžaka, naprotiv, to ističemo, ponosimo se i zahvalni smo tadašnjoj upravi Medrese u Prištini. Na kraju svog obraćanja čestitao je maturanticama i njihovim roditeljima na ostvarenom rezultatu i povjerenju koje su imali u Islamsku zajednicu prije četiri godine kada su izabrali Medresu, te podijelio maturanticama prigodne poklone. Skup je završen učenjem Kur'ana od strane poznatog hafiza mr. Bajram ef. Ajetija i dove, koju je proučio dr. Adnan Ahmeti.