Profesor Hajrudin Balić sa Bošnjacima u Wetzlar-u

Održana mektebska svečanost u Wetzlar-u

U organizaciji Bošnjačke zajednice Behar u gradu Wetzlaru u Njemačkoj, organizovana je svečanost u povodu uspješnog okončanja mektebske nastavne godine za polaznike mekteba. Tim povodom priređen je  prelijep program koji se sastojao iz učenja Kur’ana Časnog, izvedbe ilahija, prigodnih recitacija te tradicionalnih bošnjačkih igara koje su izveli članovi velike i male grupe folklorne sekcije.
Prisutnima se obratio efendija Zehrudin Junuzović mualim u mektebu, a glavni ders održao je musafir iz Sandžaka, prof. dr. Hajrudin ef. Balić sa Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Profesor Balić je govorio o značaju vjerske naobrazbe, očuvanju emaneta vjere, kao i neophodnosti njegovanja i očuvanja identiteta Bošnjaka. Govoreći o nastupajućem mjesecu ramazanu, profesor Balić je istakao da je to jedinstvena prilika za vjernike da učvrste svoje duhovne kapacitete kako bi bili u stanju da se nose sa iskušenjima kroz koja prolaze današnje generacije. Pozvao je vjernike da se dodatno posvete brizi za svoju djecu, da im uliju neophodnu ljubav prema vjeri i tradiciji kako bi njihov život imao smisla i ljepotu.

Svečanost je završena zajedničkim ručkom koji su npripremile vrijedne domaćice iz ovog bošnjačkog udruženja. Behar okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Sandžaka i iz godine u godinu bilježi dobre rezultate u svom radu.

Ilda Hasić