Svjetiljka znanja

 

 MedresaGazi Isa-beg

 Odjeljenje u Rožajama

“Ko krene putem traženja znanja Allah će mu olakšati jedan od puteva koji vode u Džennet.”

Ako želiš da ostvariš svoj cilj, ma koji on bio, moraš steći znanje. Ako želiš osvijetljen put na ovoj dunjalučkoj tami, moraš se potruditi i dati maksimum od sebe na tom putu. Moje svjetlo jeste Uputa, a ono pomoću čega sam došla do tog svjetla jeste znanje koje sam stekla, a za to je zaslužna moja Medresa i znanje koje sam stekla i sti;em u njoj. Odkad sam zakoračila u nju pa do dan-danas ja koračam sigurnim koracima, sigurna sam da je to vodilja, koja će me, ako nastavim i slijedim je do kraja, povesti putem ostvarenja mojih snova i moje konačne sreće. Moju motivaciju u svemu ovome nalazim u riječima Allahovog Miljenika a.s.: “Ko krene putem traženja znanja, Allah će mu olakšati jedan od puteva koji vode u Džennet.” A Allahova milost i Džennet nisu ništa drugo do san svakog iskrenog vjernika i vjernice.

Odlučila sam da uvijek tjeram tamu i čistim put koji je preda mnom, a koji je veoma trnovit. Shvatila sam da, koliko god čistila i trudila se, on će biti puniji prepreka i iz dana u dan trnovitiji. Medresa mi je dala snagu da ostanem na njemu, bez obzira na prepreke i iskušenja koja se ispriječe ispred mene. Naučila me je da su najjači oni koji praštaju i koji su puni samopouzdanja, sigurnosti u sebe i volje za dalje.

Najveća vrijednost ovog života i ovog svijeta leži u spoznaji upravo ovoga. Dakle, Medresa me je naučila najvećoj vrijednosti.

Medresa je više od škole, više od prijateljstva. Ustanova koja pruža učenicima ono što se u drugim školama ne može naći. Ako postavimo sebi pitanje koje su prave vrijednosti čovjeka na ovom svijetu i koja je svrha njegovog postojanja, doći ćemo do odgovora da je to znanje koje čovjeka čini čovjekom i koje mu daje pravu vrijednost i značaj. Iako je medresa riječ koja u prijevodu sa arapskog jezika označava školu, uop'e, kod nas kada se pomene riječ medresa označava školu u kojoj se uči o vjeri, njenim propisima i mnogim drugim bitnim stvarima za život. Da, zaista je tako, Medresa je više od škole, ona je zaista svjetiljka znanja i blagodat Allaha dž.š. ovom čovječanstvu, blagodat data ljudima da je koriste i zahvaljujući njoj sutra postanu uspješni rukovodioci, profesori, doktori… Znanje koje Medresa pruža je kao svjetlost čiji je sjaj dug da mu se kraj sagledati ne može. Njeni korijeni su davno izrasli tako duboko da su joj plodovi slatki i jako korisni ummetu Poslanika s.a.v.s. Razmislimo o tome da se u Mmedresi uče najveličanstvenija znanja i da možemo biti razlog da se neko ko se izgubio u vremenu i prostoru vrati svom ishodištu, svojoj fitri, svojoj vjeri koju je još u ezelu potvrdio – islamu, upravo zbog našeg prezentiranja vjere na najljepši način. Medresa je, zaista, blagodat ovom ummetu, a Allah dž.š. kaže: “Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete.” Koristimo ovu blagodat Gospodara jer je ona blago koje nema cijenu.

 

Nejra Mavrić, IV-c

Šejma Zukorlić, IV-c

 

 

MEDRESA IZ UGLA ONIH KOJI RADE U NJOJ

 

Medresa je izvor svjetlosti i napretka

 

 

Znanje je privilegija koju je Milostivi Stvoritelj darovao čovjeku. Time je odlikovan nad svim ostalim stvorenjima, pa čak i melekima.

„I pouči on Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: ‘Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!’ ‘Hvaljen neka Si’ – rekoše oni – ‘mi znamo samo ono čemu Si nas Ti podučio, Ti Si Sveznajući i Mudri.'“ (El-Bekare, 31-32)

Znanje je svjetlo na nebesima i na Zemlji. Kao što zvijezde obasjavaju nebo, tako znavani ljudi obasjavaju put istine i ispravnosti čovječanstvu na Zemlji.

Enes ibn Malik veli: „Onog dana kada je Allahov Poslanik s.a.v.s. u Medini, cijeli grad je obasjan.“ (Džami'u-t-Tirmizi, 380)

Medresa je kuća znanja. Medresu su obasjavale, a i danas sijaju cijelom svijetu mudrošću i svakim dobrom. Medrese su preteče svim školama, fakultetima i univerzitetima na svijetu. Tako je i na našem sandžačkom podneblju. Medresa Gazi Isa-beg je najstarija obrazovna ustanova u Sandžaku i šire. Ona je proizvela sve znanstvene ustanove koje su kasnije nastajale ovdje. O tome dovoljno govori i svjedoči njena tradicija i historija od pet stotina godina.

Bez obzira na svoje svjetlo i dobro koje je posijala, Medresa nama i dalje prijeko treba. Ona nam je kibla, orijentir, navigacija koja nas osvijetljenim putem vodi do ponosa na dunjaluku i Allahovog zadovoljstva na Ahiretu. Bila je i ostala kraljica svih škola.

 

Hfz. Abdurrahman-ef. Kujević,

v.d. muftije sandžačkog i rukovodilac odjeljenja Gazi Isa-beg medrese u Rožajama

 

 

Kada sam školske 2015/16. godine dobio poziv od hafıza Abdurrahmana Kujevića, direktora ženskog odjeljenja Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama, da radim na izvođenju nastave historije, sa zadovoljstvom sam ga prihvatio. Znajući kakve su medrese obrazovne ustanove, a poznajući dugu, petstogodišnju tradiciju ove škole, bila mi je čast i zadovoljstvo prihvatiti se ovog emaneta i postati dio ovog kolektiva. Iako živim u Pljevljima, koja su od Rožaja udaljena oko 140 km, nijednog momenta nisam osjetio zamor niti težinu puta. Naprotiv, ovaj posao obavljam sa zadovoljstvom. Srdačan osmjeh mojih kolega i njihova dobrodošlica, poštovanje medresantica prema meni kao njihovom profesoru i njihov odnos prema radu čine da svaki moj dolazak, boravak i povratak protekne u lahkoći. Nakon upoznavanja početkom školske godine nastojim, kroz razgovor, saznati koja su znanja iz historije učenice “donijele” iz osnovnih škola. Na osnovu toga mogu kvalitetno raditi na upotpunjavanju i proširivanju njihovog znanja. Tokom prve godine izučavamo prethistoriju, stari i srednji vijek. Na drugoj godini obrađujemo novi vijek i savremeno doba. Udžbenici, kao i nastava, koncipirani su na izučavanje nacionalne historije (historije Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda), regionalne historije (Jugoistočna Evropa) i historije Evrope i svijeta. Kroz nastavu nastojim unijeti što više zanimljivosti i time je učiniti lakšom i prihvatljivijom.

 

Maksud Mahmutović, profesor historije

 

 

Zadovoljstvo mi je svaki trenutak koji provedem u Medresi podučavajući naše mlade. Medresu vidim kao vodilju pravom putu naše i sljedećih generacija. U njoj sam doživjela prelijepa iskustva koja oplemenjuju dušu. Zbog islama što se u njoj izučava iz nje izbija nur koji obasjava srca svih vjernika. Učenice su pravi primjer našoj omladini u odnosu i ophođenju prema društvu predstavljajući  islam na pravi način. Generacije i generacije se u njoj smjenjuju, kao izgrađene ličnosti nastavljaju svoje školovanje i bivaju uspješni u svom radu. Kolektiv ulaže trud da na najljepši način prenese znanje učenicama da bi im trajno ostalo. Rad u Medresi je moj ponos i izvor duple nagrade – kako dunjalučke tako i ahiretske.

 

Mineta Avdić, profesor engleskog jezika

 

 

 

Medresa Gazi Isa-beg je škola koja pruža kvalitetno obrazovanje i vaspitanje. Pored redovne nastave obavljaju se i drugi oblici rada, a posebno se ističu vannastavne aktivnosti. Što se tiče učenica, one su odgovorne, radne i sa velikim uspjehom savladavaju gradivo predviđeno planom i programom, tako da stiču znanja za dalje uspješno školovanje na bilo kojem univerzitetu.

 

Senada Demić, profesor biologije

 

 

Budući da sam počastvovana mogućnošću da iz dva ugla posmatram ambijent ovakve ponosite ustanove – kao svršenica Medrese i sada kao dio vaspitno-obrazovnog kadra iste – ne mogu i ne želim sakriti osjećaj zadovoljstva radi toga. Ono što posebno krasi atmosferu unutar naše Medrese jesu lijepa saradnja i korektni odnosi među svima nama. Veliko je zadovoljstvo raditi sa tako kvalitetnim osobama koje su zadužene da prenose znanje i podučavaju naše učenice. Što se učenica tiče, možemo se pohvaliti prije svega njihovom odgovornošću i svjesnošću svog emaneta kojeg nose. Ali, na stranu obaveze i odgovornosti, u ovakvom okruženju plemenita osjećanja i emocije prema učenicama neodvojiv su dio mene tako da ih uglavnom oslovljavam sa „moje učenice“, a što je, kako smatram, dobar temelj vaspitnih metoda koje se trudimo maksimalno usavršiti.

 

Amra Bećirović – Rebronja, vaspitačica

 

 

MEDRESA IZ UGLA ONIH KOJI JE POHAĐAJU

 

Medresu Gazi Isa-beg, školu koju sam smatrala i smatram elitnom, upisala sam zato što sam još u osnovnoj školi imala priliku uvidjeti njene vrijednosti i kvalitete. Također, privlačilo me je to što je Medresa škola u kojoj ću, pored sticanja znanja koje se nudi, upoznati osobe iz različitih porodica, krajeva, različitog ponašanja, stava, razmišljanja, te kroz koje ću na neki način razviti bolje i drugačije uglove razmišljanja o određenim stvarima i pitanjima. Na putu ka upisu u Medresu naišla sam na podršku kako roditelja tako i onih koji su je završili i u punom smislu shvatila šta ona znači.

 

Amina Kurbardović, I-c

 

 

Kao mala znala sam da ću srednju školu upisati Medresu i željela sam to. Nisam upisala Medresu što sam morala, već zato što sam osjećala da će to promijeniti moje ponašanje i odnos prema vjeri. Ne kajem se jer sam stekla puno znanja o svojoj vjeri za kratko vrijeme, kao i mnogobrojne prijatelje sa kojima sam kroz nekoliko mjeseci u Medresi spoznala šta znači biti iskren, odan, ugledan, a najprije dobar vjernik i čovjek. Profesori su tu da kroz druženje i potpuno korektne odnose doprinesu našem sazrijevanju i razvoju naših talenata, kao i da nam se posvete svakoj pojedinačno i razjasne nam ono što nas zbunjuje, da nas posavjetuju kada griješimo i da nam na ispravan način ukažu na naše greške.

Medresa je pravi izbor ako želimo da usavršimo sebe, svoje ponašanje i iman, kao i odnose sa ljudima u našem okruženju.

 

Azra Redžepović, I-c

 

 

Nakon završene osnovne škole razmišljala sam šta ću upisati. Moja je želja bila da upišem Medresu kao srednju školu. Medresu Gazi Isa-beg sam upisala zbog toga što ona odgaja na najbolji mogući način. Zahvalna sam Uzvišenom Allahu što me je odabrao da budem jedna od onih osoba koja teži Njegovom zadovoljstvu. Meni je cilj da bude zadovoljan moj Gospodar sa mnom, moji roditelji, a i svi ostali. U Medresi sam stekla mnogo znanja koje će nam koristiti i na ovom i na budućem svijetu. Medresa je jedna od blagodati Uzvišenog Allaha, a to mogu prepoznati samo oni koji su učenici u njoj. Dane u Medresi ću pamtiti kao najljepše trenutke u svom životu, iako moram priznati da je bilo teško odvojiti se od porodice radi boravka u internatu, ali bez muke nema nauke. Medresa je moj uspjeh.

 

Emina Murić, II-c

 

 

Medresu kao srednju školu odabrala sam iz više razloga, a jedan od njih je  spoznaja moje vjere. Mnogi su govorili kako je Medresa škola koja čovjeka uči o suštini njegovog života i njegovoj ulozi na ovom svijetu. U to sam se uvjerila kada sam je upisala. Medresa čovjeka odgaja na najbolji način, uči ga najboljem ponašanju i dovodi ga do visokog stepena obrazivanja. Profesori, profesorice i vaspitačice naše Medrese nisu tu samo kada treba da se ispredaje lekcija, već oni su uvijek uz nas. Tu su kada nam je potrebna pomoć, tu su da nam od srca daju savjet i na lijep način ukažu na naše greške. Tim svojim ponašanjem oni nam pokazuju kako se čovjek treba ophoditi prema drugima. Medresa je škola koja čovjeka uči kako da stekne Allahovo zadovoljstvo i kako da, izborivši se sa iskušenjima koja ga zadese na ovom svijetu, zaradi najbolje mjesto u Džennetu. Hvala Allahu koji me je odabrao da budem učenica ove škole.

 

Almina Murić, II-c

 

Odjeljenje IV-c o Medresi

 

U Medresi smo postavili temelj koji svakome insanu treba, a to je temelj iskrenog i plemenitog življenja. (Igbala Halitović)

 

 

Ona, pored toga što nam pruža kvalitetno obrazovanje, pruža nam i odgoj koji učenici Medrese mogu steći boraveći u internatu. (Esra Kovačević)

 

Ako želiš da spoznaš kvalitet neke škole onda pogledaj njene plodove, pogledaj njene svršenike i pitaj ih o njoj, a nakon toga upisivanjem Medrese ćeš donijeti najispravniju odluku u svom životu. (Nejra Mavrić)

 

Medresa Gazi Isa-beg je najbolja srednja škola. Čast mi je biti dio nje. (Edita Murić)

 

Svaki svršenik ove škole pamti dane koje je proveo u njoj. Pored islamskih predmeta uče se i prirodni i društveni predmeti, razni strani jezici, što daje prednost ovoj školi nad ostalim srednjim školama. (Amina Škrijelj)

 

Medresa  je postala dio mene. Sada kada sam na kraju svog školovanja vidim da je Medresa škola koja me je naučila da budem hrabra, strpljiva i da nikada ne posustajem. Medresa je nešto veliko i veličanstveno. (Šejma Zukorlić)

Glas islama 290, Razgovor s povodom , strana 11-13.