AKTIVNOSTI U MUŠKOJ MEDRESI

Medresa „Gazi Isa-beg“ je odgojno-obrazovna, elitna, srednja škola Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Akcenat se stavlja na riječ odgojna jer se u njoj najprije odgajaju buduće generacije, naši nasljednici koji će u duhu islama osigurati osnove za njihovo dalje samoobrazovanje i upućivanje u raznovrsne oblike vjerskog života i rada Islamske zajednice.  Život i rad učenika Medrese koncipiran je nizom različitih aktivnosti. Odgojno-obrazovni potencijal, u vidu infrastrukture i kadra, podređen je učenicima i njihovim potrebama.

Nastavni sadržaj podijeljen je u nekoliko područja, i to:

  1. Područje islamskih znanosti u koje spadaju predmeti: Kiraet, Akaid, Fikh, Ahlak, Hadis, Tefsir i Povijest islama.
  2. Jezičko područje koje za predmet izučavanja ima sljedeće jezike: Bosanski jezik, Arapski jezik, Engleski jezik i Turski jezik.
  3. Područje prirodno-društvenih nauka u koje spadaju: Historija, Sociologija, Pedagogija, Filozofija, Psihologija, Biologija, Geografija, Matematika i Informatika.

Medresa je internatskog tipa i po tome je jedinstvena na ovim prostorima. Na taj način učenici koji dolaze iz drugih gradova Sandžaka i okolnih država imaju sve potrebne uslove (smještaj, obroke, higijenske uslove) za bezbrižan boravak i uspješno bavljenje učenjem. Između ostalog, prednost Medrese je u tome što ona ima vaspitnu službu, jer ekipa vaspitača-odgajatelja 24 sata brine o učenicima, savjetuje ih i odgaja.

Nastava u Medresi se odvija u prvoj smjeni. Nakon klanjanja sabah namaza učenici organizirani po razredima odlaze na nastavu, dok drugi dio dana, nakon obroka i odmora, provode kao akteri mnogobrojnih vannastavnih aktivnosti.

Medresa posjeduje veliku salu za ručavanje i savremenu kuhinju, gdje se svakodnevno sprema različita hrana od strane glavnog kuhara i pomoćnog osoblja.

Obzirom da djeca često u slobodno vrijeme odlaze u nabavku neophodnih sitnica, uprava Medrese je odlučila da im i to olakša te se tim sitnicama mogu snabdjeti i u samoj Medresi.

Od obaveznih vannastavnih aktivnosti, učenici u toku dana imaju dvije korepeticije, tj. dva termina za učenje, koja traju po sat i po vremena, gdje djeca, zapravo, stiču naviku konstantnog učenja.

Vannastavne aktivnosti podrazumijevaju niz slobodnih aktivnosti neophodnih za obrazovanje i trajno usvajanje islamskih principa i društvenih normi. Bazirane su na izboru učenika i zadovoljavanju potreba svakog pojedinačno. Učenici slobodno vrijeme mogu provoditi u biblioteci, baveći se sportom u savremeno opremljenoj teretani, na stonom tenisu, učionici, Rekreacionom centru, šetnji ili odmaranju.

Pored nabrojanih aktivnosti, učenici dva puta sedmično uče hatmu sa svojim odgajateljima, gdje se nakon toga prouči dova i uprava Medrese pripremi zakusku. Svake godine se na nivou škole organizira kviz znanja, čime se učenicima daje mogućnost da pokažu stepen razumijevanja islamskih principa i uopće društvenih nauka. Naši učenici redovno prisustvuju i uzimaju učešće na takmičenjima u znanju stranih jezika i takmičenjima učača Kur'ana na nivou medresa diljem Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Posebnu vrijednost i značaj imaju tribine. One su dio ustaljene prakse učenika Medrese na kojima, kroz izlaganja o pojedinim aspektima islamske i društvene nauke, ističu potrebu kvalitetnog znanja i odgoja za opću dobrobit društva.

Ono čime se posebno mogu pohvaliti učenici Gazi Isa-beg medrese je već dvodecenijsko publikovanje lista „Softa“, čiji sadršaj kreiraju isključivo oni sami, čime afirmišu svoje talente i spremaju se za aktivno učešće u reformi društvene zajednice.

Medresa ima i svoj hor u kome učešće uzimaju učenici sa posebnom nadarenošću u izvođenju ilahija i kasida, kao i melodičnom učenju Kur'ana. Hor vodi vaspitač Samir-ef. Murić, koji ih priprema i često pravi probe sa njima. Hor „Gazi Isa-beg“ je učestvovao u nekoliko sandžačkih gradova na manifestaciji „Volimo te ya Resulullah“.

Uprava škole, sa direktorom na čelu, često organizira odlazak u Spa-centar gdje se učenici druže i opuštaju u banjskim bazenima. Također im se organiziraju i razni izleti, kao i ekskurzije u zemlji i regionu.

Cijeli dan u Medresi je prožet dnevnim namazima. Učenici namaz obavljaju u džematu. Ulogu imama uzima stariji učenik, a mujezin može biti i neko od mlađih đaka. Oni se na takav način učvršćuju u obavljanju pet dnevnih namaza, a stiču praksu u obavljanju imamskih i mujezinskih poslova.

Zahvaljujući sveobuhvatnom pristupu svim savremenim naučnim oblastima, svršenici Medrese upisuju fakultete koje žele, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Savremeni obrazovni program Medrese rezultira prisustvom njenih svršenika u svim ozbiljnim naučnim krugovima i ustanovama širom svijeta, što je još jedno priznanje Medresi za kvalitet koji nudi i obećava.

Glas islama 290, strana 6-7, Tema broja , Prof. Enes-ef. Ibrović, odgajatelj u Medresi