Ramazanska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Dudića

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog…

Mjesec Ramazan je mjesec u kome je počela objava Kur'ana, mjesec svih prijašnjih objava: Tevrata, Zebura i Indžila.

Mjesec Božije milosti, oprosta i spasa od džehenemske patnje. Mjesec u kome je kaderska noć, koja je bolja od hiljadu mjeseci.

Postiti ovaj mjesec je stroga dužnost, a klanjati teravih namaz i druge nafile u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet.

Onaj ko se Allahu približi dobrim djelima u toku ovog mjeseca kao da je izvršio farz izvan Ramazana, a onaj ko izvrši farz u Ramazanu isti je kao onaj ko učini 70 farzova u drugom mjesecu.

Ovo je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet.

To je mjesec u kome se hrana i zarada iskrenih vjernika povećava.

Poštovani vjernici, neka vas četiri osobine uz Ramazan krase. Dvije kojima ćete zadovoljiti Allaha i dvije bez kojih ne možete živjeti.

Dvije stvari koje zadovoljavaju Allaha su: šehadet – da stalno izjavljujete i svjedočite da nema drugog Boga sem Allaha i da se niko drugi ne obožava osim Njega; te da je Muhammed s.a.v.s. Njegov poslanik; a druga stvar je činjenje istigfara – moliti Allaha za oprost grijeha.

Druge dvije stvari koje treba iskoristiti u toku Ramazana jesu moliti Allaha za Džennet i tražiti spas od Džehennema.

Mjesec Ramazan je mjesec pokajanja, takvaluka, čuvanja od grijeha.

Mjesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha.

Mjesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mjesec Kur'ana, mjesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja.

Mjesec Ramazan je najbolja prilika da pokažemo koliko volimo svog Stvoritelja.

Ramazansku ljepotu i radost treba doživjeti i osjetiti i samo u tom svjetlu možemo shvatiti ono što je istaknuto u hadisi kudsiju: “Post pripada Meni i Ja ću posebno za njega nagradu dati.”

Post vjernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu. Post je vježba čišćenja srca.

U tom smislu, želim još jednom da uputim poziv svima onima koji su otišli iz Zajednice da se vrate svojoj kući – Zajednici čija su vrata širom otvorena. A konačan sud o svima nama pripada Allahu dž.š.

Mi smo kao nosioci emaneta dužni dati priliku ljudima da isprave ono što su pogriješili. Ovaj mjesec trebamo iskoristiti da omekšamo srca jednih prema drugima, kako bi smogli snage da svoje greške priznamo i popravimo, te da iz Ramazana izađemo oprošteni od grijeha.

U to ime, svim muslimanima u Srbiji: Bošnjacima, Albancima, Romima, Gorancima, Aškalijama, a posebno Sandžaklijama u dijaspori, RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić