Muftija Dudić: Želimo islamski centar u Beogradu

Резултат слика за Mevlud Dudić

Danas u Srbiji ima 250 džamija, apsolutna većina je u Sandžaku, ali nama je glavni cilj da i Beograd ima islamski centar, kao što ga ima Zagreb, kaže predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Muftija Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na nedavnoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj vraćanju vakufske imovine poručio je da se nekada stvari moraju uzeti u svoje ruke, kao što su to, naveo je, učinili muslimani u Novom Pazaru. Šta su to oni učinili, pitali smo muftiju novopazarskog.

– Mi smo učestvovali u donošenju Zakona o povraćaju oduzete imovine crkvama i vjerskim zajednicama iz 2006. godine i dali smo saglasnost iako nismo bili u potpunosti zadovoljni. No, smatrali smo da je za početak i taj zakon sasvim dovoljan, zato što je članom 36. definisano da sve što će biti predmetom povraćaja ne smije biti predmetom prodaje. U zadatim rokovima podnijeli smo nadležnom ministarstvu 176 zahtjeva i za svaki od njih kompletnu dokumentaciju. Najveći broj parcela i povraćaja imovine oduzete iza 1946. godine je sa područja Sandžaka. No, umjesto da vraća imovinu, država je prekršila zakon.

Kako?

– Četiri naša najznačajnija objekta u Novom Pazaru su privatizovana: zgrada Uniprom u centru grada, gdje je 1461. godine Isa-beg Ishaković, osnivač Novog Pazara, sagradio prvu džamiju i prvu školu, koje su porušene 1937. godine. Ali, 1938. godine tu je sagrađena zgrada za islamske ustanove, pa je tu dugo bilo sjedište IZ-a, Merhameta, Gajreta i medresa.

U rukama tajkuna

Zgrada je nacionalizovana 1948. godine, poslije je mijenjala vlasnike i bila autobuska stanica, hotel, tržni centar. Drugi objekat je čuvena novopazarska banja, vakuf hadži Hurema, posjedujemo sve tapije u vezi s njom i, umjesto da bude vraćena IZ-u, država ju je prodala jednom novopazarskom tajkunu. Isto je učinila i s drugim objektima iako je Zakon o povraćaju imovine to izričito zabranjivao.

I, šta ste onda vi iz IZ-a uradili?

– Mi iz Mešihata smo se s vjernicima organizirali, donijeli smo čvrstu odluku da uđemo u svoje i sami sebi smo vratili svoje! Tako da je sada tamo gdje je nekada bila prva džamija, smješten Fakultet za islamske studije, novopazarsku banju smo vratili na isti način, renovirali smo je i danas je koriste svi vjernici. Isto smo uradili i s nekim drugim našim objektima. Nismo dozvolili da budu ponovo otuđeni.

A kako je vlast reagovala?

– Nekoliko puta je policija pokušala da nas otjera iz tog objekta, nikada nisu uspjeli. Moram da istaknem da sadašnja vlast u Beogradu ima razumijevanje za ovo što smo učinili i u posljednje dvije godine nemamo nikakvih pritisaka, pa ni policijskih.

Na konferenciji o vakufima ste javno pohvalili direktora Agencije za restituciju Srbije Strahinju Sekulića?

– Tako je i uvijek ćemo pohvaliti svakoga ko pokušava da ispravi nepravdu, a gospodin Sekulić u prethodnih godinu dana pokušava ispraviti nepravdu koja nam je učinjena. Mi to vrlo cijenimo.

Koliko je vrijedna imovina koju tražite?

– Preko 50 miliona eura. Samo ova u Novom Pazaru vrijedi najmanje preko 10 miliona eura, ali na papiru ništa još nije naše. Jedan od razloga je to što su Vojislav Koštunica i njegova vlast s određenim bošnjačkim političarima (Sulejmanom Ugljaninom na primjer), napravili paravjersku tvorevinu, novu Islamsku zajednicu.

image
NOVI PAZAR: PRIVATIZOVANA ČETIRI NAJVAŽNIJA OBJEKTA IZ-A

U nekim razgovorima je bilo i rečeno, mi bismo vratili imovinu, ali kome? To je samo izgovor. Ova imovina je sva registrirana na Mešihat IZ-a u Srbiji. Ono što je registrirano kao imovina iza 2007. godine i što pripada toj paravjerskoj tvorevini nas ne zanima.

Jeste li o ovome razgovarali s rukovodstvom IZ-a u Sarajevu?

– Kako da ne. Islamska zajednica u BiH i naš vrhovni poglavar, reisu-l-ulema, u potpunosti su u toku svega što se dešava, ali, koliko vidim, oni ovdje imaju čak veće probleme nego mi, probleme druge vrste. Mi smo se obratili međunarodnoj zajednici, Sudu u Strasbourgu, i jedna od zamjerki Vladi Srbije u pregovorima za ulazak u EU je i nepravda koja se prema nama učinila, odnosno dvojni standardi u tretiranju crkava i vjerskih zajednica. U Srbiji je SPC privilegovanija, “ravnopravnija” u odnosu na ostale crkve i VZ, a posebno kada je u pitanju IZ. Šta to znači u praksi? Kada je vladika Artemije raško-prizrenski htio da se otcijepi od SPC-a i da napravi kosovsku pravoslavnu crkvu s 300 sveštenika i monaha, tada su jako dobro sarađivali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Srbije i Kosova i međunarodne zajednice. Ne samo da je vladika spriječen nego je i protjeran iz eparhije, nasilu je penzionisan.

Posvađani muslimani

Nije bilo govora o nekoj drugoj SPC, što ima pokriće u zakonu, koji predviđa da u državi može postojati samo jedna crkva određene vjerske zajednice. Kada je IZ u pitanju, sve može. Jasno je da je ondašnji režim htio da nam napravi problem, da nas zaustavi u našim projektima, a ta ideja ima podršku oko 15 procenata muslimana vjernika. To je nešto što će nestati, ali je kao čir na tijelu koji smeta.

Sami muslimani doprinose takvom stanju?

– Istina, ali ne samo u Srbiji, u čitavom svijetu je tako. Uvijek se veliki poigravaju sa malim. Zato je i dozvoljena ova paratvorevina, da se mi svađamo, a da vlast preuzme kontrolu nad IZ-om. No, ako Srbija ne bude riješila problem koji je sama napravila, bojim se da će se to njoj obiti o glavu, u smislu raznih devijantnih pojava, ponašanja, razumijevanja i tumačenja islama. Jer, režim je dozvolio da se registruje nekoliko humanitarnih organizacija, koje se bave islamskim misionarstvom, to vi zovete paradžematima. Zato i mislim da je za dobrobit i muslimana i vlasti Srbije da se riješi ovaj problem.

Da li se u Beogradu nalaze neki objekti koje tražite natrag?

– Ne, čak se ni Bajrakli džamija ne nalazi na tom spisku. Ukazom Mihajla Obrenovića ta je džamija prepisana na grad Beograd, a to je samo jedna od 150 džamija koje su tada postojale. Neki koriste ovaj podatak kao, navodni, dokaz da islam i muslimani u Srbiji traju 150 godina.

image
BAJRAKLI DŽAMIJA JE U VLASNIŠTVU GRADA BEOGRADA

A muslimani su u Srbiji prisutni preko 600 godina. Ali, ako se uzme u obzir da je za vrijeme vladavine dinastije Obrenovića napravljen najveći pogrom muslimana i rušenje džamija, u Beogradu, Zvorniku, Šapcu, Užicu, onda je tačno da od tog vremena ima 150 godina.

Džuma u Kraljevu

Inače, danas u Srbiji ima 250 džamija, apsolutna većina je u Sandžaku. U Preševskoj dolini, na granici Kosova i Makedonije, ima 70-ak džamija, a 15 džamija je u Vojvodini i samo jedna je s munarom. Kupili smo objekat u Kraljevu i, prvi put u povijesti, imamo organiziran IZ u Kraljevu. Prošla džuma je tamo klanjana. No, nama je glavni cilj da i Beograd ima islamski centar, kao što ga ima Zagreb.

(oslobodjenje.ba)