Postavljen kamen temeljac za džamiju na Ćerimidžinici

U posljednjoj trećini mjeseca Ramazana, u kojoj je obećan spas od džehenemske vatre iskrenim vjernicima, vakif Redžep Mašović odlučio je uvakufiti parcelu na Ćerimidžinici za izgradnju još jedne Allahove dž.š. kuće.

Svečanosti povodom postavljanja kamen temeljca prisustvovala je delegacija Mešihata na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili i v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujević, dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, direktor Medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović, glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar mr. Asmir ef. Crnovršanin, te ramazanski gost iz Turske hfz. Sejid Kaya.

Glavni imam Crnovršanin podsjetio je da Allahove kuće grade i održavaju iskreni vjernici koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji su svoj imetak odlučili krunisati trajnim dobrom.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić u obraćanju prisutnim vjernicima poručio je da Allah čuva ovaj narod zahvaljujući vakufima koje su naši dobri Bošnjaci gradili i grade kroz vrijeme.

“Zašto mi dižemo ovoliku galamu oko vraćanja otuđene vakufske imovine? Pa zato što naš vakif nama u emanet ostavlja svoj vakuf. Njemu će Allah inšallah sagraditi plac u Džennetu, ali mi ćemo biti pitani šta smo uradili da sačuvamo vakufe koji su nam povjereni. A Uzvišeni kaže: ‘Allahove kuće grade oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju, koji namaz obavljaju, zekat daju i nikoga se osim Allaha ne boje.’ Ovaj dio zemlje se ovdje mogao dobro prodati, ali naš vakif Redžep odlučio da ga ostavi za trajni hair. Znajte, Omer r.a. je govorio da najveće divljenje zašlužuje čovjek koji daje na Allahovom putu, a ruka mu ne zadrhti. Ja sam svjedok i svi mi da ovom vakifu i svim drugim vakifima ruka nikada nije zadrhtala. Svako mjesto bez džamije je garib mjesto. Vjerujte, ova džamija će, kada se inšallah izgradi, biti berićet ovog mjesta” – kazao je Muftija.

Dovu je proučio hfz. Abdurrahman ef. Kujević, a prisutni su pristupili postavljanju kamen temeljca uz učenje tekbira.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA