Muftija Dudić sa ministrom za vjerska pitanja Saudijske Arabije

U utorak 10.07.2018. godine, pod pokroviteljstvom Organizacije islamske saradnje, u Džedi je počela konferencija na temu „Mir i bezbjednost u Avganistanu“.

Na otvaranju ovog međunarodnog skupa obratili su se:

– Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije dr. Jusuf el Usejmin,

– Ministar za vjerska pitanja i da'vu Saudijske Arabije dr. Abdullah b. Abdulaziz Ali Šejh,

– Vrhovni poglavar muslimana Avganistana šejh Hadis Mawlavi Qiami,

– Imam Haremi-šerifa (Kabe) dr. Salih b. Abdullah bin Humaid.

Nakon uvodnih obraćanja, konferencija nastavlja sa radom istoga dana i u srijedu, a učešće na njoj uzela je ulema iz 50-ak država. Na skupu je prisutna i delegacija Islamske zajednice u BiH i Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Tokom prvog dana konferencije, muftija Dudić je imao značajne sastanke sa generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije, sa muftijom Jordana, sa vrhovnim vjerskim poglavarom Avganistana, ali naročito treba izdvojiti sastanak sa ministrom za vjerska pitanja i da'vu Kraljevine Saudijske Arabije dr. Ali Šejhom sa kojim je razgovarao o saradnji Mešihata i Ministarstva za vjerske poslove. Tom prilikom, muftija Dudić je čestitao ministru na ovoj funkciji i izrazio mu zahvalnost na pružanju podrške koju daje Mešihatu u vidu slanja imama za Ramazan, kao i za dobru saradnju koju imamo sa Islamskim centrom „Kralj Fahd“ u Sarajevu. Ministar je obećao svaku vrstu pomoći Mešihatu i uputio čestitke na postignutim rezultatima, poklonivši muftiji Dudiću posebno štampano izdanje Kur'ana.

Također, predsjednik Mešihata je dao intervju za avganistansku agenciju PAJH.

U prvoj sesiji konferencije, muftija Dudić je ima obraćanje kada je govorio o važnosti pravilnog razumijevanja islama i značaju mira. Podsjetio je da se ova konferencija održava baš u danima kada se vrše pripreme za dženazu Bošnjaka ubijenih u Srebrenici 1995. godine. Naglasio je da je velika opasnost kada nekompetentne i nedolične osobe tumače vjeru i na taj način sebe i druge odvode u propast. Muslimani Sandžaka i Srbije kroz svoje institucije i ustanove na najprefinjeniji način promoviraju ljepote islama – rekao je, između ostalog, predsjednik Mešihata.

Informativna služba