Okrugli sto: Zekat na poljoprivredne proizvode, stoku i trgovačku robu

U srijedu, 12. septembra 2018.god., u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upričen je okrugli sto o zekatu na poljoprivredne proizvode, stoku i trgovačku robu, kojeg je na prijedlog Vijeća muftija organizirala Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat.
Naučni skup je počeo obraćanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića koji je istakao da “ovakvim naučnim skupovima Islamska zajednica može doći do novih teoretskih stavova od kojih neki mogu biti primijenjeni u praksi.”
“Obaveza je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da organizira efikasno izvršavanje vjerskih obaveza i da tu organizaciju stalno usavršava. Obavljanje namaza u džematu, prikupljanje zekata, obavljanje hadža, klanje kurbana, sklapanje braka, vjerska pouka i drugo, poslovi su od javnog značaja i moraju biti institucionalno organizirani.” – rekao je reisu-l-ulema.
Kroz 11 izlaganja su predstavljene ključne teme, od historijata do aktuelnih tema koje donosi novo doba. Analizirane su i dileme koje na terenu otvara proizvodnja novih kultura poput malina i drugog jagodičastog voća, uz poziv da se donesu jedinstvena šerijatska rješenja koja bi otklonila nedoumice vjernicima i olakšao rad zaduženim za prikupljanje zekata.
Prvom sesijom koja je tretirala zekat na poljoprivredne proizvode predsjedavao je dr. Enes Ljevaković. Drugom je tretiran zekat na stoku a predsjedavao je dr. Mustafa Hasani. Trećom sesijom je tretiran zekat na trgovačku robu, a predsjedavao je mr. Ahmed Purdić. Okruglom stolu je ispred Mešihata IZ-e u Srbiji prisustvovala delegacija predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, te direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, koji je kao podnosilac referata učestvovao u drugoj sesiji i govorio o propisima zekata na stoku.
Takodje je na skupu učestvovao i mr. Alen ef. Duraković iz Prijepolja i glavni imam Medzlisa IZ-e Tutin Vahjudin ef. Ćosović.
Nakon posljednje diskusije direktor Uprave za vjerske poslove je završnom riječi zaključio okrugli stol ističući da naučni skup potvrđuje zrelost naroda, zajednice i njene uleme da se nose sa ovako važnim pitanjima.