Upriličena promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke

Fakultet za islamske studije, 27.09.2018. godine, organizirao je promociju Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke koja je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja ove kulturne institucije.

Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja ovu instituciju kulture u svim važnim segmentima njenog historijskog hoda, kontinuiranog rada i djelovanja.

Nakon što je na početku hfz. dr. Haris Hadžić proučio odlomak iz Kur'ana, uslijedio je dokumentarni film “Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci“.

Prisutnima se u ime domaćina obratio dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver Gicić ističući da zaista treba veliki trud kako bi se oformila jedna biblioteka, te da mu je čast ugostiti ljude koji su predstavnici najstarije biblioteke na Balkanu.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić se obratio prisutnima govoreći da je posebna prilika prisustvovati promociji koja je od velikog značaja za Bošnjake, bili da su oni u Bosni, Sandžaku i šire.

“480 godina je prošlo od osnivanja Biblioteke, Medrese i mnogih drugih institucija koje nam je ostavio Gazi Husrev-beg. Njegova biblioteka je majka svih biblioteka na Balkanu. Ona datira od kada postoji i Medresa Gazi Husrev-beg. U bibliotekama se uči život i tu se stiče znanje.”

Prvi promotor bio je direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji je i jedan od autora Monografije. On je tokom svog izlaganja rekao nešto više o samoj Biblioteci, formiranju i odabiru tima za izradu Monografije.

“ Godina 2017. bila je godina jubileja odgojno-obrazovnih institucija u BiH. Obilježen je i jubilej Medrese Gazi Husrev-beg, također jubilej Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Danas smo posebno radosni što Gazi Husrev-begovu biblioteku i njen povijesni hod možemo predstaviti građanima Novog Pazara. Ova biblioteka je osnovana kao školska biblioteka s ciljem da osoblje Gazi Husrev-begove medrese bude u mogućnosti koristiti se prilikom kvalitetnog djelovanja u svojoj službi.”

Drugi promotor dr. Mustafa Jahić obratio se prisutnima ukazujući na važnost postojanja biblioteka.

“Prvi i osnovni fondovi starih biblioteka bili su rukopisi. Nakon pojave islama prva knjiga u islamskoj civilizaciji bio je Kur'an i zato se islam često označava kao vjera Knjige. Rukopisi koji se čuvaju u ovoj biblioteci dolaze iz raznih krajeva svijeta. Biblioteka ne čuva samo knjige muslimanskih već i mnogih nemuslimanskih autora.”

Posljednji promotor bio je prof. dr. Ismet Bušatlić koji je istakao da im je želja da na ovaj način vrate Novopazarcima ono što su oni zaslužili.

“Drago mi je da vidim svu ovu omladinu koja je ostavila svoje obaveze kako bi došla da sluša sve ovo, koje nema nikakve veze sa politikom ili bilo čime drugim, već se isključivo veže za biblioteku. Gazi Gusrev-begova biblioteka je upisana na listu svjetske baštine. Ona danas radi u jednom dvorcu za knjigu, a rijetko se takvi dvorci prave za knjige. Preko 80 magistarskih radova kod nas i u svijetu napisano je na temelju građe Gazi Husrev-begove biblioteke. Sve su to vrijednosti koje je ovaj narod uvakufio i koje ovaj narod čuva.”

 

SANA