Muftija Dudić na Komemorativnom skupu „Ne zaboravimo Sjeverin“

Povodom 26 godina od otmice iz autobusa i ubistva 16 Bošnjaka, državljana R. Srbije, 22.10.2018. godine, u Sjeverinu je održan Komemorativni skup „Ne zaboravimo Sjeverin“, kojem je prisustvovala i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Muftija Dudić je tom prilikom poručio da nepravda neće izazvati mržnju već još veću odlučnost u traženju pravde: “Cijenjeni prisutni, ovo je danas naša dženaza, ovo je danas naša dova i svake godine mi ovdje na ovome mjestu na ovaj način klanjamo dženazu, na ovome mjestu i na ovaj način mi učimo dovu, na ovome mjestu na ovaj način mi postajemo dio očeva i majki, sinova i kćeri, braće i sestara, i na ovaj način i na ovome mjestu mi čvrsto poručujemo da nas nepravda nikada neće otjerati u mržnju već da ćemo biti čvršći u traženju pravde, da ćemo biti uporniji da podižemo generacije koje će graditi a ne rušiti, voljeti a ne mrziti, sa tim nijetom i tom željom mi ovdje dolazimo. Braćo i sestre, molim Boga dž.š. da vam svima podari sabura i snage da budete graditelji a ne rušitelji, da činite dobro a ne zlo, da se ponosite, da budete od onih koji uspostavljaju red i mir na Zemlji, a da se borite protiv onih koji šire nered na Zemlji” – kazao je muftija Dudić.

Osim predsjednika Mešihata na komemorativnom skupu obratili su se: predstavnik porodica žrtava Omer ef. Hodžić, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, predsjednik SO Priboj Boris Mrdović, predstavnica Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić, te pribojski glavni imam Harun ef. Eminagić.

Nakon obraćanja prisutnih uslijedilo je podsjećanje na imena ubijenih, te učenje Fatihe. Nakon toga, u mjestu Mioče sa mosta spušteno je u Lim 19 ruža kao simbol za svih 19 nevino stradalih ljudi iz Sjeverina.