UPRILIČENA SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 25 GODINA OD OSNIVANJA MEŠIHATA

Dana 30.10.2018 godine Svečanom akademijom na Fakultetu za islamske studije obilježeno je 25 godina od osnivanja Sandžačkog Mešihata. Akademija je okupila brojne delegacije: Rijaseta IZ-e u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Husien ef. Kavazovićem koju su činili muftije, dekani islamskih fakulteta i direktori medresa; delegaciju Islamske zajednice Albanije koju je predvodio muftija Skender Brućaj; delegaciju ambasada muslimanskih zemalja u Beogradu predvođenu kuvajtskim ambasadorom Jusufom Abdusamedom; delegaciju bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi R. Srbije te čelnika i predstavnika bošnjačkih političkih i kulturnih organizacija. Domaćin svečanosti bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa svojim imamima, predsjednicima medžlisa, rukovodiocima i uposlenicima ustanova Islamske zajednice, te članovima Sabora i Mešihata.

Na akademiji je bilo riječi o počecima osnivanja Mešihata IZ-e Sandžaka, izazovima i prednostima koje su rezultirale da Sandžak dobije jaku, stabilnu i čvrstu Islamsku zajednicu koja simbolizira i okuplja Bošnjake.

Objedinjena Islamska zajednica 2007. godine obuhvatila je četiri muftijstva: sandžačko, preševsko, novosadsko i beogradsko, a njen prvi predsjednik bio je muftija Muamer ef. Zukorlić koji je ovu funkciju obnašao do 2014. godine, kada ga je naslijedio dr. Mevlud ef. Dudić, koji i danas uspješno obavlja svoj emanet.

Muftija Dudić je istakao da su aktivnosti oko formiranja Mešihata bile u duhu Šerijata i naglasio da je Mešihat od svog osnivanja preuzeo brigu o cjelokupnom vjerskom životu na ovim prostorima. Danas u Sandžaku ima 199 džamija, od čega u Novom Pazaru 64, dok na prostoru Sandžaka i Srbije postoji 250 džamija. Podsjetio je da je u ovom periodu nastala i Medresa Gazi Isa-beg sa odjeljenjima u Rožajama i Preševu, Fakultet za islamske studije, Internacionalni univerzitet, predškolska ustanova Reuda i Vildan, a u svim sandžačkim gradovima CHR „Hajrat“ sa vakufskim kuhinjama, Škola Kur'ana Časnog, Media centar u okviru kojeg je TV Sandžak, Refref radio i novine „Glas islama“. Ukazao je na niz nepravednih događaja koji su nam učinjeni, podsjetivši na udar na Islamsku zajednicu 2007. godine, kao i na pritiske zbog neraskidive veze Mešihata sa Rijasetom u Sarajevu.

“Nećemo se kao zajednica baviti politikom, i nemojte to da činite, ali se hoćemo braniti od onih koji su napravili podjelu u bošnjačkom narodu, koji su nam htjeli rasturiti Islamsku zajednicu, koji su nam otimali vakufska dobra i koji ne rade u interesu muslimana i islama.“

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao je zahvalnost reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću na dugogodišnjoj podršci i zajedničkom djelovanju, a potom uručio priznanje i poklon narodnom poslaniku akademiku Muameru Zukorliću i reisu-l-ulemi Kavazoviću.

Akademik Zukorlić je ukazao da tada i sada sa pozicije drugih institucija i organizacija u Sandžaku, koje su nastale pod okriljem Islamske zajednice, jesu odlučni da pokažu kapacitet Sandžaka – da bude regija susreta. Kazao je da politički interesi naroda na ovim prostorima ne moraju biti na principu „ili-ili“ već „i-i“.

„Islamska zajednica, kao simbol opstanka Bošnjaka i muslimana općenito na ovom prostoru poslije pada Osmanske imperije, jedina je institucija koja je postojala u kontinuitetu i koja simbolizira naš opstanak i našu slobodu. Naša je ambicija da ostanemo ustrajni i dobijemo što više drugih društvenih političkih faktora, da Sandžak dobije politički status i priznanje prekogranične regije sa izvjesnim stepenom lokalne i  regionalne samouprave i autonomije koja bi se postigla kroz dijalog.“

Reisu-l-ulema Kavazović je najprije čestitao Mešihatu jubilej kao potvrdu upornosti i istrajnosti borbe te naglasio da će njihova veza Rijaseta sa Islamskom zajednicom u Srbiji biti neraskidiva.

„Nastavit ćemo zajedno koračati sa našom braćom i sestrama u Sandžaku. Sandžak je naša prva duhovna domovina. Mešihat IZ-e u Srbiji sa sjedištem u Sandžaku, sa svojim džematima i medresama, zavještanje je oko koje se okuplja naš narod. Ustanove i organi Mešihata su ovozemaljsko uže koje povezuje naš narod na ovom prostoru u čvrst i snažan snop klasja kojeg čuvamo za budućnost.“

Reisu-l-ulema je nakon obraćanja dodijelio priznanje muftiji dr. Dudiću u vidu ahmedije, a Mešihatu plaketu te na taj način jasno dao do znanja da je Mešihat institucija koja je u prethodnih 25 godina bitno uticala na poboljšanje života u Sandžaku kroz svoje projekte i ustanove. Prilikom dodjeljivanja reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je ovo priznanje svim pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji.