Muftija Dudić u Meki

U organizaciji Islamske svjetske lige – Rabite, a pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije, u Meki je održana konferencija na temu „Islamsko jedinstvo i problemi podjela i isključivosti“.

Na konferenciji je uzeo učešća i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa predstavnicima 127 država iz čitavog svijeta koji su učestvovali u svojstvu muftija, alima i političara. Među njima je i narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić.

Na otvaranju konferencije prisutnima se u ime kralja obratio emir Meke Halid Al Fejsal bin Abdulaziz Al Saud, kao i vrhovni muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Ali Šejh i generalni sekretar Rabite dr. Muhamed bin Abdulkerim El Isa.

Na konferenciji je istaknuto da muslimani moraju sebi i svijetu ponuditi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Međusobni sukobi i ratovi, sektaštva i nepovjerenje, terorizam i islamofobija imperativ su pronalaska rješenja kako za dobrobit muslimana tako i za mir u svijetu.

Istaknuto je da muslimani imaju odgovore na ta pitanja u Kur'anu uz međusobno iskreno razumijevanje bez ratova i sukoba.

Muftija Dudić je boravak na konferenciji iskoristio kako bi domaćine upoznao sa položajem muslimana u Srbiji, naglasivši da je Mešihat Islamske zajednice čuvar uzvišene Allahove vjere i pozvao ih da podrže projekte koji se realizuju u okviru Mešihata.

Kako je Muftija istakao za medije, ova konferencija pokazuje značaj Rabite i njene uloge kod muslimana.

Informativna služba