RAHM. REDŽO ZUKANOVIĆ

U utorak 4. decembra 2018. godine na Ahiret je preselio rahm. Redžo Zukanović.

Hadžija Redžo je rođen 10.09.1946. godine u selu Bijele Vode od oca Zahira i majke Halime. Još kao tromjesečna beba ostaje bez majke i uz oca odrasta kao jetim. Otac Zahir je važio za pobožnog čovjeka koji čak ni u zimskom periodu nije propuštao teravije u džematu i pješačio i po tri kilometra do džamije u Dugoj Poljani. Tu ljubav prineo je i na svog sina.

Od malih nogu je bio u hizmetu tadašnjim imamima, Šerifu i njegovim sinovima Šefiku i Osmanu Šačiću. Nije se ženio i iza sebe nije ostavio evlada, ali su ga ipak voljeli i mladi i stari.

Svojatali su ga svi i zato su mu sa zadovoljstvom pružali krov nad glavom i mjesto za svojom sofrom, što nije slučaj sa mnogim beskućnicima.

Štedio je od onoga što bi mu ko dao i uštedio da ode na hadž 2009. i kao bedel za oca Zahira drugi put 2013. godine. Čak je i za svoju dženazu razmišljao i za te potrebe sačuvao.

Dženaza je obavljena 5. decembra u Bijelim Vodama, a predvodio ju je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, koji je prije namaza u vrlo emotivnom obraćanju govorio o rahmetliji:

„Svi ste ga dobro poznavali. Poseban je insan bio. Volio je Allaha dž.š. Volio je Pejgambera s.a.v.s. Volio je džamiju i svoju Islamsku zajednicu. Volio je dobre ljude. Nema mjesta gdje se kamen temeljac postavljao, a da on prvi sa onom svojom mačugom nije dolazio. Nema mevluda i skupa, predavanja i dersa koje je organizirano, a da nije na njemu boravio. Nimalo dosadan. Nikada nikome nije ništa tražio. Uvijek se radovao uspjehu i dobru zajednice.

Ovoliki broj ljudi na njegovoj dženazi svjedoči o njemu. Iz raznih mjesta ste došli jer ga poštujete. Zato želim da vam se svima zahvalim u ime njegove šire porodice. Da vas Allah nagradi.

Allaha molim da mu grijehe magfiret učini, olakša ispit u kaburu i podari Džennet na onom svijetu.“

On je bio berićet našega kraja.

Glas islama 294, strana 37, Naši mehrumi