MUFTIJA DUDIĆ U PRIBOJU

Trideset godina se čeka na dozvolu za džamiju

U srijedu, 06.02.2019. godine, održan je prvi zvanični sastanak u drugom mandatu predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, muftije dr. Mevlud ef. Dudića sa predstavnicima Medžlisa IZ-e Priboj.

Glavni imam Harun ef. Eminagić je u svom obraćanju upoznao muftiju Dudića sa vjerskim životom i aktivnostima u Medžlisu ocijenivši proteklu godinu kao uspješnu, pogotovo kada su u pitanju infrastrukturni radovi koji su bili zastupljeni u skoro svim džematima. I dalje glavni problem na čijem se rješavanju aktivno radi jeste privođenje namjeni lokacije za džamiju u Novom gradu – Priboj, ali neophodna je i pomoć viših instanci.

Predsjednik Medžlisa Haris Zeković je govorio o realiziranim građevinskim radovima po džematima, posebno ističući renoviranje džamije u Čitluku i Zabrnjici, munare u Crnugovićima, kao i mnogobrojne radove na Glavnoj džamiji.

Svi prisutni imami su iznijeli aktuelnu situaciju u svojim džematima. Muftija Dudić je istakao da Pribojski medžlis može biti urnek ostalim medžlisima u organizacijskom smislu te da ima vrijedne i čestite imame. I dalje će se ustrajavati na zajedničkoj intenzivnoj trodecenijskoj borbi oko lokacije za džamiju te da se od toga nikada neće odustati.

Predstavnici Medžlisa su mubareklisali reizbor za predsjednika Mešihata i zahvalili se muftiji Dudiću na dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

Na kraju, predsjednik Mešihata je uručio i vrijednu donaciju profesoru razredne nastave Jeleni Bošković u vidu laptopa za potrebe najbrojnijeg bošnjačkog odjeljenja, prvog razreda pribojske osnovne skole. Inače, osnovna škola „Branko Radičević“ je trenutno jedina škola u Priboju koja primjenjuje standarde elektronskog dnevnika.

U pratnji muftije Dudića bio je sekretar Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Enes ef. Ibrović.