Predsjednik Mešihata posjetio Pribojski medžlis

Predsjednik Mešihata posjetio Pribojski medžlis

U subotu, 02.03.2019. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u pratnji direktora Gazi Isa-beg medrese dr. Rešada Plojovića i direktora CHR Hajrat Mirsada ef. Bećirovića, posjetio je Medžlis IZ-e Priboj.

U cjelodnevnoj posjeti obišli su sve džemate gdje se odvijaju veliki građevinski radovi i to:

  • Stari grad, gdje se vrše unutrašnji i vanjski radovi na osvježavanju izgleda dzamije, uključujući krečenje, zamjenu stolarije i ozvučenja, radove na fasadi itd.
  • Novi grad, u kojem se planiraju određeni radovi na objektu Medžlisa, ali istovremeno radi na dobijanju lokacije za izgradnju dzamije.
  • Čitluk, gdje se džamija obnavlja iz temelja i završeni su grubi radovi.
  • Zabrnjicu, gdje se također vrši renoviranje džamije, uz zamjenu džamijskog krova, mahfila, fasade itd.,
  • Požegrmac, jedan od najudaljenijih pribojskih džemata.

U prethodnoj godini u pomenutim džematima u infrastrukturalne radove uloženo je oko 100.000 eura, koji su prikupljeni od donacija džematlija, te pribojske i sandžačke dijaspore. Muftija Dudić je čestitao na aktivnostima imama i džematskih odbora, ističući da u Priboju zive čestiti vjernici koji su spremni žrtvovati imetak za svoje svetinje.

Tokom posjeta muftija je izrazio spremnost i obećao da pomogne u realizaciji ovih projekata, koji su od koristi za islam i muslimane u Priboju, kao i Islamsku zajednicu u cjelini.

Informativna služba