Stvaranje, nenadmašnost, potpuna fascinantnost… 

Tolika je Istina i takvi odgovori dobiveni prije nego pitanja bijahu i postavljena.

Toliko je posebnosti u svakome harfu i toliko uzvišenosti pri svakom dokazu.

Izučavajući medicinu ostala sam fascinirana fenomenima kakvi leže u Kur'anu i predstavljaju odgovor o stvaranju i funkcionisanju organizma koji tako savršeno radi. Često sam se pitala, kako to da je ljudski organizam savršen, zar može biti takav? Postavljala sam sebi pitanja i mučila se istim ne bi li došla do pravog odgovora. Zar jedan insan, koji duhom ispoljava i dobro i zlo, može biti savršen? Ali, ako je stvoren od strane Savršenog onda je to posebna pri;a.

Krenimo od početka.

“I mi čovjeka iz kapi sjemena stvaramo.”

Čovjek je iz kapi sjemena stvoren. Kur'anski ajet s jasnom porukom. A medicina, ona nam nešto kasnije,

mnogo poslije toga, odgovara na ovo pitanje.

“Allah zna šta svaka žena nosi i koliko se materice stežu, a koliko šire, u Njega sve ima mjeru.”

Materica žene je težine 40 do 50 grama, veličine kokošijeg jajeta. Ali fenomen stvaranja daje drugačije proporcije. Naime, u toku trudnoće, materica se toliko širi da njena veličina nekad zna da dostigne i kilogram. Toliko se širi da obezbijedi plodu mjesta kada iz sjemena prerasta u embrion, fetus, novorođenče. To isto novorođenče, sa formiranim sistemom organa koji funkcionišu cijelog života, počinje da živi. A kako živi? Kako raste i funkcioniše?

Zanimljiv mi je skup sistema organa i njihova veza, te rad tokom života koji mi ne primjećujemo do onoga trena kada prestane da obavlja svoju funkciju – do bolesti ili smrti. Uzmimo za primjer srce. Mnogi bi rekli ljudska pumpa. Oni drugi bi ga pak povezali s ljubavlju, što bi u ovom slučaju, donekle, bila pogrešna konstantacija. Ali, ako je srce pumpa koja svakodnevno, svakoga časa radi, zar ona ne treba predstavljati ljubav prema nama samima?

Krv kola organizmom neprestano. Lijeva strana oksigenisanu krv, koja je prethodno očišćena, kroz arterije, zatim arteriole, kapilare, venule i vene šalje postepeno cijelom organizmu i hrani tkiva i sve ćelije svježom krvlju dok ta ista krv dospe do desne strane srca. Dakle, kada je dospjela do desne strane, zbog nečistoće ogranizma, krv se već, slobodno mogu reći, “uprljala”. Takva krv, slabo oksigenisana ulazi u desno srce odakle prolazi u pluća kako bi se pročisitila i dolazi do prethodno pomenute lijeve strane srca, da nastavi svoj put i tako iznova i iznova, svakoga dana, svakoga sata, minuta…

Ako već pominjem srce, ne mogu a da ne istaknem valvule ili srčane zaliske koji predstavljaju svojevrstan fenomen, koji se otvaraju za ulaz oksigenisane i zatvara za dezoksigenisanu krv. Na prvo saznanje ovo me je zbunilo, bilo nejasno i teško za shvatiti. Ali dio po dio, otvoriše se vidici savršenstva ovog funkcionisanja koga nismo svjesni i koje, tek tako, olako shvatamo. A organizam trpi napore.

Posije srca, oduševljena sam funkcijom bubrega. Tako mali organi, oblika zrna pasulja, a tako velika uloga. Čišćenjem nečistoća koje dospijevaju do njih, odvajaju potrebno od štetnog.

Ali u organizmu je sve tako poredano, isprepletano, složeno, a zapravo vrlo jednostavno za zahvalnost i veličanje Gospodara.

Jedan od najpokretljivijih zglobova je articulacio humero scapularis, ili rameni zglob. Sastavljen od  ligamenata i snažnih mišića koji bi često mogli sličiti lavirintu iz koga nema izlaza, a svi oni zajedno prave pokrete potrebne čovjeku za obavljanje svakodnevnih poslova.

Helem, hipofiza je mala žlijezda koja se nalazi u mozgu u predjelu sella turcica, razmjere svega 1cm, ali tako malehna omogućava mnogobrojne funkcije u organizmu. Izdvojila bih samo neke od njih: luči veliki broj hormona od kojih posebno izdvajam ACTH koji utiče na metabolizam, masti i glukozu; hormon rasta; oxitocin čija je glavna uloga da omogući kontrakciju materice prilikom poroda. Fantastično, zar ne? Žlijezda veličine jednog centimetra utiče na toliko bitnih stvari u organizmu. A mi toga nismo ni svjesni…

“Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice (Hai el-veridi).” (Kaf, 16)

Ako se osvrnemo na tumačenje ovog ajeta koje su nam priložili tradicionalni mufesiri, zapazit ćemo da se većina mišljenja odnosi na to da se pod žilom kucavicom misli na krvni sud, odnosno arteriju na vratu, koju su stari Arapi smatrali dijelom srčane aorte. Međutim, postoje i druga mišljenja koja smatraju ovo tumačenje nepreciznim, posebno ako se ovaj ajet podrobnije i stručnije razmotri, jer sintagma “žila kucavica” (habl el-vert) ne odnosi se na krvnu venu, zato što riječ “habl” (uže, nit) označava nešto što nema šupljinu (nije cjevasto). Zato se riječju “habl” ne može imenovati nešto što je šuplje.

Ajet ukazuje na tri uzvišena svojstva Allaha dž.š.: na Njegovu bezgraničnu moć, na to da On zna za rađanje htijenja koje se događa u čovjekovoj duši, te da je Uzvišeni Allah bliži čovjeku od žile kucavice, čime je dao do znanja koliko je opširno Njegovo znanje i Njegovo savršenstvo u stvaranju čovjeka, da On zna stvari kojima je čovjek zaokupiran i šta opsjeda njegovu dušu.

“Mi ćemo te naučiti da izgovaraš, pa ništa nećeš zaboraviti, osim onoga što će Allah htjeti, jer On zna i ono što na javu iznosite i ono što tajite.” (El-E'la, 6-7)

U hadisu Božijeg Poslanika a.s. također je spomenuto moždano stablo. Hadis o tome bilježi Buhari u Sahihu, a prenosi ga Seid b. Musejjeb od Ehu Hurejre. Poslanik a.s. rekao je: “Kad neko od vas zaspi, šejtan mu na zatioku (kafije er-re's) sveže tri čvora i svaki čvor steže na njegovu mjestu govoreći: ‘Pred tobom je duga noć, pa lezi.’ Kada čovjek ustane i spomene Allahovo ime, odveže se jedno uže; kada se abdesti, odveže se drugo uže; a kada klanja, odveže se i posljednje i onda bude radan i dobre volje, a u protivnom će biti loše volje i lijen.” (Sahihu Buhari, 1/199, Dar fiker – Bejrut.)

U ovom hadisu su dokazi i savršeni znakovi koji se povezuju s moždanim stablom, a oni su slijedeći:

  1. U hadisu se spominje izraz ”kafije re's”, što znači stražnji dio lobanje u kojem su smješteni moždano stablo i mali mozak;
  2. Hadis ukazuje na najveće zlo za čovjeka, a to je da kada spava šejtan mu iznad glave sveže čvor koji ga sprječava da ustane sve do jutra. Poznato je da su budnost, oprez i svijest funkcije retikularnog (mrežastog) aktvirajućeg sistema koji se nalazi u centralnom dijelu moždanog stuba;
  3. Hadis je naglasio da šejtan veže tri čvora, a svaki od njih ima svoje posebno mjesto.

Mi ćemo iznova shvatiti dalekosežnost nadnaravnosti ovog hadisa ako budemo znali da se moždano stablo sastoji od tri jasne sfere, a one su: produžena moždina, most i srednji mozak. Svako od ovih područja sadrži aktivirajući mrežni sistem pomoću kojeg se događa svijest. Tom istom sviješću i savješću čovjek bira svoj put: teži ka dobru ili zlu, bira da bude nezahvalan, a nesvjestan je da je stvoren od strane Savršenog i da taj isti organizam prema kome se nezahvalno ponaša radi po sistemu savršenstva u jednom ne tako savršenom biću.

Glas islama 295, strana 16, Islam u društvu (Medicina), Džemila Dudić