Završena islamska konferencija u Čečeniji

Međunarodna konferencija “Islam – poruka milosti i mira”, u organizaciji Islamske svjetske lige – Rabite i Islamske zajednice Čečenije, koja je započeta 28.03.2019. godine u Moskvi, završena je u glavnom gradu Čečenije – Groznom.Naime, nakon prvog dijela zasjedanja održanog u prijestolnici Rusije, konferencija je nastavljena 29. i 30. marta u Groznom gdje je domaćin bio predsjednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov.

Na večeri koju je predsjednik Kadirov priredio u čast učesnika konferencije, muftija dr. Mevlud ef. Dudić sastao se sa domaćinom kojeg je upoznao sa stanjem i položajem muslimana u Srbiji. Tom prilikom, predsjednik Mešihata susreo se i sa muftijama Tataristana, Kavkaza, Azerbejdžana i muftijom Mesdžidul-Aksa u Palestini, a posebno je razgovarao sa vrhovnim muftijom Čečenije Salahom Mežievim. Također, dao je intervju agenciji Islam News o položaju muslimana u Srbiji.

U društvu generalnog sekretara Rabite Muhameda ibn Abdulkerima el Isa, imama Kabe Saliha ibn Abdullaha ibn Humejda posjetili su najpoznatiju Školu Kur'ana u Čečeniji blizu Groznog gdje su se upoznali sa njenim radom.Na završnoj sesiji prilikom zatvaranja konferencije, obratio se predsjednik Kadirov koji je poručio da se muslimani trebaju pridržavati Kur'ana i Sunneta i za njih neće biti nikakve opasnosti. Također, završnu riječ su imali i generalni sekretar Rabite El Isa i čečenski vrhovni muftija Mežiev.

Na koferenciji su, između ostalih, usvojeni sljedeći zaključci:

– Najoštrije se osuđuje teroristički akt na Novom Zelandu,

– Svim silama se treba boriti protiv ekstremnog djelovanja pojedinaca i grupa te devijantnog tumačenja islama,

– Muslimani se pozivaju na poštivanje institucionalnog tumačenja vjere.

Inače u Rusiji živi oko 30 miliona muslimana od kojih 4 miliona u Moskvi. Prema riječima domaćina, prava pripadnika islama u Rusiji su na zavidnom nivou.

Informativna služba