Počela sa radom trodnevna konferencija u Mekki

U Mekki je, pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije, Selmana, a u organizaciji Rabite, Muslimaske svjetske lige, otpočela sa radom trodnevna konferencija na temu: ”Vrijednosti umjerenosti u Kur’anu i Sunnetu” uz učešće od preko hiljadu istaknutih alima, ministara vakufa muslimanskih zemalja i muftija iz islamskog svijeta.

Islamsku zajednicu u Srbiji na ovom važnom skupu predstavlja predsjednik Mešihata, muftija prof. dr. Mevlud ef. Dudić, a u delegaciji sa njim su i prodekan Fakulteta za islamske studije prof. dr. Admir Muratović i direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.
Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili muftije Libana, Egipta i Saudijske Arabije.
Generalni sekretar Rabite, Muhamed bin Abdul-Kerim Isa, čečenski predsjednik Ramzan Kadirov i na kraju, u ime kralja Selmana bin Abdul Aziza, princ Halid Fejsal, koji obnaša funkciju savjetnika kralja Saudijske Arabije i guvernera Mekke.
Predviđeno je da konferencija traje do 29. maja kada će biti donijeta i Mekkanska deklaracija.
Konferenciji prisustvuje i narodni poslanik u Skupštini R. Srbije, akademik Muamer Zukorlić.
Nakon zvaničnog dijela otvaranja konferencije, u izjavi za saudijske medije, muftija Dudić je naglasio da je ovo historijski važna konferencija koja treba da pruži odgovore muslimanima na veoma važne i izazovne teme. Umjerenost je odlika islama i muslimana i svako drugačije predstavljanje naše plemenite vjere je neprihvatljivo – naglasio je muftija Dudić.
Predsjednik Mešihata je, također, posebno naglasio da se ova konferencija održava u zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, što je učesnicima omogućilo obavljanje ramazanske umre za koju Poslanik a.s. kaže da je “na deredži obavljenog hadža u društvu Resulullaha s.a.w.s.”.