Počeli Treći susreti Mreže mladih Islamske zajednice

Pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ-e u BiH, a u organizaciji Uprave za vjerske poslove, u Novom Pazaru su, 15.06.2019. godine, počeli Treći susreti Mreže mladih Islamske zajednice. Učesnici skupa su sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sandžaka. Susrete je otvorio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. U amfiteatru Fakulteta za islamske studije muftija Dudić poželio je dobrodošlicu gostima, a zatim ih upoznao sa ustanovama Mešihata i problemima sa kojima se Islamska zajednica suočavala u svom radu i razvoju.

“Shvatili smo da nam nema opstanka bez dobro odgojene i obrazovane omladine. Ko razmišlja na godinu sije pšenicu, ko razmišlja za deset godina sadi drveće, a ko razmišlja za sto godina obrazuje ljude. I poslije četvrt vijeka teške borbe ubiramo plodove uspjeha. Kada bi nas neko pitao da li bismo ovo opet uradili, rekao bih da se ne kajemo, ali da je svaki potez koji smo tada povukli bio rizičan, jer nismo osnovali niti jednu ustanovu, a da nismo pretrpjeli razne napade” – naglasio je predsjednik Mešihata, osvrnuvši se i na agresiju na Islamsku zajednicu 2007. godine i njene posljedice.

“Tada su pojedinci, uz podršku i pomoć nekih političara koje smo mi napravili 90-tih godina, uradili ono što je učinio Fikret Abdić u Bosni. Ali ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže svoj trag. Oni su pokazali ko su i šta su, a vjernici su još od prvog dana znali i podršku dali jedinoj legalnoj i legitimnoj Islamskoj zajednici” – dodao je muftija Dudić.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH Ismail ef. Smajlović obratio se prisutnima u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića.

“Moja poruka svima, a pogotovu mladima, jeste da razvijajmo kod sebe svijest o odgovornosti, jer vi ste upravo spoj mladalačke energije i svjesnosti o pravim vrijednostima“ – istakao je Smajlović.

Nakon zvaničnog otvorenja susreta, uslijedio je radni dio. U prvoj sesiji govorili su dr. Enes ef. Svraka na temu “Mreža mladih – doprinos društvenoj zajednici”, dr. Safija Malkić na temu “Uloga i doprinos mladih u izgradnji i očuvanju zdrave porodice” te Ismail ef. Smajlović na temu “Identitet muslimana između tradicionalnih vrijednosti i izazova globalizacije”.