Rekordan broj Hadžija

U organizaciji i posredstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ove godine hadž će obaviti 240 lica, što je rekordan broj za 26 godina organiziranja obavljanja pete islamske dužnosti. Od tog broja 220 hadžija je sa područja Muftijstva sandžačkog, i to iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja, a 20 hadžija iz Muftijstva preševskog.

Ovogodišnju ekipu vodiča predvodit će glavni vodič dr. Rešad ef. Plojović, a o zdravlju hadžija brinut će dr. Kemal Čašić.

Kao i svake godine, u prostorijama Mešihata je 25.07.2019. godine obavljena vakcinacija hadžija, nakon čega je proučena hadžijska (ikrar) dova.

Tom prilikom, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je govorio o značaju pete islamske dužnosti, uz napomenu da je i ova godina kada je u pitanju organizacija Hadždža rekordna. Muftija je također istakao da naši hadžije ne treba da se bave drugima, jer su izabrali svoj put i zajednicu.

– Neka se drugi bave sobom, a Vi se ponosite sa sobom i svojom zajednicom. Učinili smo sve da na vrijeme se pripremimo, kako bi ste propisno obavili Hadždž i da se ako Bog da svi zdravo i veselo vratite svojim kućama i porodicama, kazao je Muftija.
Polazak hadžija planiran je u subotu 3. avgusta u jutarnjim satima sa aerodroma u Prištini direktno za Džidu.

Informativna služba Mešihata