Upriličen Pohod na Hadžet – Šehide nećemo i ne smijemo zaboraviti

Mešihat IZ-e u Srbiji i Matica bošnjačka u povodu Dana šehida Hadžeta organizirali su tradicionalni Pohod na Hadžet. Mirnom šetnjom od Trga Gazi Isa-bega do vakufa Mearif uz učenje tekbira i ove godine poslata poruka da se sandžački šehidi nikada neće i ne smiju zaboraviti.

Nakon prigodnog performansa u izvjedbi studenata FIS-a i Internacionalnog univerziteta, a u režiji Muzafera Župljanina, proučen je Jasin za duše šehida.

Prisutnima se obratio narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić istakavši da je i poslije svih genocida, patnje i stradanja Bošnjak opstao kao čuvar sjemena ljudskosti i pravičnosti.

“Te 1945. godine kada je sa radošću dočekan kraj Drugog svjetskog rata, pobjeda nad okupatorom i fašizmom trebalo je da za sve ljude znači novu stranicu u životu, odnosima, stranicu u kojoj bi čovjek dobio slobodu, dostojanstvo i mir, u kome bi, kako je svo vrijeme obećavano, u krugu svoje porodice i prijatelja trebao osjećati sreću. Međutim, umjesto toga novi komunistički režim iskoristio je priliku da se obračuna sa velikim brojem bošnjačke elite u Sandžaku i time zada još jedan udarac vođstvu Bošnjaka, kako bi se i kasnije nastavilo sa procesom asimilacije i ugrožavanja bošnjačkog bića i identiteta. Umjesto nove stranice slobode, Bošnjaci i drugi građani dobili su novu diktaturu zavijenu u pakovanje novih parola o bratstvu, jedinstvu, jednakosti i slobodi, a ustvari smo imali gušenje svih duhovnih i moralnih vrijednosti. Taj tamni 20. vijek je sada iza nas i mi Bošnjaci, poslije 11 valova genocida i svih zločina, poslije permanentnog udara na sve naše vrijednosti, evo nas i danas na Hadžetu stojimo uspravno i ispravno, svjesni onoga što jesmo i da je kucnuo čas da iz svega izvučemo pouke i ne dozvolimo nikome i nikada da učini ono što su nam u prošlosti činili” – kazao je akademik Zukorlić.
Akademik Zukorlić je istakao da Bošnjaci ne pozivaju na osvetu, već izvlače pouke o dešavanjima u prošlosti, očiju uprtih u budućnost. On je poručio vlastima u Beogradu da ne optužuju Bošnjake da pokušavaju da odcijepe Sandžak od Srbije, već da, kako je rekao, država neulaganjem u ovaj region tjera Sandžak iz Srbije.

“Imamo politiku gradnje puteva i otvaranja fabrika do Sandžaka, ali nikako da taj put uđe u Sandžak ili se u njemu otvori neka fabrika. Recite nam da li je Sandžak u Srbiji, otvarajte fabrike i gradite puteve u njemu, ne optužujte druge da tjeraju Sandžak iz Srbije, to vi iz Beograda i Novog Pazara radite” – istakao je dr. Zukorlić.

 

Godinama se, podsjetio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, šutjelo o onome što se dogodilo, jer se nije smjela reći istina.
“I danas u prvoj sedmici mjeseca Muharrema 1441. hidžretske godine, ovdje na ovom parčetu zemlje koje je vakuf i koje će ovdje biti sve dok postoje nebesa i zemlja, okupili smo se da proučimo dovu i Jasin i da se prisjetimo genocida koji se dogodio nad 20% stanovnika ovog kraja. Punih 65 godina niko nije smio da govori o onome što se ovdje dogodilo. Plašili su se istine i da kažu ono što o njoj znaju. Dakle, 65 godina niste smjeli glasno pričati o oduzetoj vakufskoj imovini, a odmah nakon strijeljanja na Hadžetu počelo je otimanje vakufa. Najuglednije ubiti, a najvrjedniju zemlju oteti i otuđiti Islamskoj zajednici. Time se poslala poruka da ako želite biti čisti, pošteni i čestiti onda vas neće ni biti. Nakon 65 godina čvrsto smo odlučili da nećemo šutjeti i sve dok ne vratimo svaki pedalj vakufske imovine nećemo se smiriti” – poručio je muftija Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.