Upriličena svečanost povodom Dana Medrese Gazi Isa-beg

Povodom Dana Medrese Gazi Isa-beg, 17.09.2019. godine, u Velikoj sali Mešihata upriličena je svečanost na kojoj su prisustvovali najviši predstavnici Islamske zajednice.
Program je počeo učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog, a prisutne je poselamio i dobrodošlicu poželio dr. Mustafa Fetić.
Ilahijom o vakifu Gazi Isa-begu prisutnima su se predstavili članovi muškog hora Medrese, nakon čega je o historijatu škole govorila dr. Misala Pramenković.
Članice ženskog hora Medrese predstavile su se ilahijom “Dženetska ptica” poslije čega se prisutnima autorskim tekstom obratila učenica Medrese Nedžla Zukorlić. Također, prisutnima su se predstavile i članice hora Ženske medrese u Rožajama ilahijom “Hatidžina briga” nakon čega se obratio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić dodijelio je prizanje doskorašnjem direktoru Medrese dr. Rešad ef. Plojoviću za uspješno vođenje ove vjersko-obrazovne ustanove u prethodna dva mandata. Dr. Plojović je istakao da je ponosan jer je u proteklih osam godina vođenja Medrese uspio riješiti najteže probleme.
Prisutnima se na kraju obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističući da je ovo festival ponosa, dostojanstva i ljepote.
“Punih 29 godina je iza nas i od danas ulazimo u tridesetogodišnjicu, veliki jubilej rada i postojanja najelitnije škole na Balkanu. Ona jeste najelitnija škola, imajući u vidu specifičnosti sa kojima se suočava i prostor na kome djeluje. Zato želim da čestitam upravi škole, predvođenu muftijom hfz. Kujevićem i njegovim saradnicima, ali hoću da se još jedno bratski zahvalim direktoru dr. Rešad ef. Plojoviću na hizmetu koji je činio zajedno sa svima vama. Pred Upravom su novi izazovi, nova iskušenja i novo stanje. Čvrsto vjerujem da će se nastaviti tamo gdje se stalo, jer samo veliki sistemi i veliki ljudi nastavljaju tamo gdje se stalo. Tako je bilo od samog početka u ovoj medresi i, ako Bog da, tako će biti dok je vijeka i svijeta. Naš ponos, ponos naše zajednice zaista jeste Medresa jer je ona bila i ostat će svjetionik islama. Naši polaznici, učenici i učenice, naše su svjetiljke kojima se ponosimo, i onima iz Sandžaka i iz drugih mjesta koji su došli da se podjednako obrazuju i odgajaju.”
Program je završen dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović.