Muftija Zukorlić predstavio program i u Livnu: ZA JEDINSTVO PERIFERIJE I CENTRA

Nakon Goražda, Tuzle i Sarajeva, 03.10.2019. godine, predstavljanje programa za reisu-l-ulemu kandidat muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić održao je i u bosanskom gradu Livnu.
Komentirajući sam izborni proces, muftija Zukorlić je istakao da je, bez obzira na budući ishod izbora za reisu-l-ulemu, sretan i zadovoljan jer je sama kandidatura kao referenca velika stvar i uzvišen čin.
“Kada dam sve od sebe, ja se, znajte, osjećam predivno, neovisno da li je broj golova bio koliko sam volio ili ne bio. I u ovu priču ulazim na taj način. Do kraja ozbiljno radim kandidaturu, ali bez ikakvog grča u ishodu samih izbora. Tu sam potpuno rasterećen jer želim zaista da to bude vaš lični izbor” – ističe Zukorlić.
On smatra da je sama njegova kandidatura, jer dolazi van granica BiH, podigla značaj izbora i u pogledu jačanja integralnosti Islamske zajednice jer se time pokazuje snaga.
“Zamislite kada bi, recimo, Vatikan birao papu samo iz Italije. Za 50 godina bi ih svi napustili. Ali vidite kako su oni pametni – papa iz Poljske, pa iz Njemačke, pa iz Južne Amerike i na taj način se pokazuje svjetski kapacitet. I mi ukoliko ne pokažemo snagu prekograničnosti, rizikujemo da imamo Zajednicu koja je lokalna, pogotovo što smo iz 20-tog stoljeća izašli gotovo izmasakrirani, ranjeni i podijeljeni” – kazao je Muftija.
Centar je uvijek problematičan jer je sam po sebi, navodi Muftija, sklon konformizmu, što je greška, smatra on. S tim u vezi podvlači da će se, ukoliko dobije emanet za koji je kandidiran, boriti za decentralizaciju i reulemizaciju Islamske zajednice.
“Korporativna snaga Islamske zajednice mora biti na principu mreže, povezivanja, gdje bismo po kvalitetu bili najjači čvorovi koji drže vezu u toj mreži. Mislim da to treba da se popravi jer smo previše centralizirali Islamsku zajednicu, previše je birokratizirali i ona sada po svojoj centralnoj strukturi počinje da liči na onu iz 60-tih godina za vrijeme Kemure. Mislim da je to prevaziđeno i ja nisam za taj koncept” – istakao je muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić.
Muftija je podvukao problem nedovršenih odnosa između Islamske zajednice i države, te veliku potrebu da se i taj posao okonča.
“Zašto nemamo potpisan ugovor između Islamske zajednice i države? Zato što nas ne poštuju. A zašto nas ne poštuju? Pa zato što oni imaju umiješane prste kod nas, a mi nemamo umiješane prste kod njih. Zato što nije jasna crta između Islamske zajednice i politike na vlasti. I s druge strane, u Srbiji, takvoj kakva jeste, svi imami imaju plaćeno socijalno i zdravstveno osiguranje od strane države, uz sve batine koje smo dobijali od njih. U matičnoj BiH, gdje su muslimani većina, mi to nemamo. Je li to u redu? Pa naravno da nije” – rekao je Muftija.
Na kraju, kandidat za reisu-l-ulemu podvukao je važnost međunarodnog povezivanja i etabliranja Islamske zajednice.
“Nema nas na međunarodnoj sceni. Ne možemo samo sjediti kod kuće. Bosna je na veoma bitnoj geopolitičkoj tački. Ako reisu-l-uleme nema na važnim međunarodnim događajima na Zapadu i na Istoku, bojim se da ćemo biti samo ona tepsija baklave koju će neko da isječe i na kraju pojede” – zaključio je muftija Zukorlić.
Nakon predstavljanja programa uslijedio je dio večeri rezervisan za pitanja prisutnih predstavnika biračkog tijela.

izvor: SANA